» Magyarország

» Magyarország » Veszprém » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme az 1260-as években épült szigligeti vár, amely a Balaton egyik legszebb pontján áll.


Szigligetet IV. Béla 1260-ban azzal adományozta a pannonhalmi bencéseknek, hogy ott várat építsenek. A felső vár 1260-ban készült el és az évszázadok folyamán tovább bővült. A török soha nem foglalta el a várat, amelynek sok ismert kapitánya volt, köztük Török Bálint és Palonai Magyar Bálint.

A 16. században portyázó törökök megtámadták az éppen szüretelő szigligeti parasztokat, Magyar Bálint várkapitány a
segítségükre sietett, és katonáival visszamenekítette a várba a falusiakat.

A vár felújításakor új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak a vár egykori állapotáról. Látványosságként kialakítottak egy kápolnát és egy kovácsműhelyt, továbbá a korra jellemző egyéb tárgyak, eszközök segítségével is betekintést nyerhetnek a látogatók korabeli életbe. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések, várkamerák és érintőképernyős terminálok beszerzését is tartalmazta. Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára interaktív kiállítótér készült, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képek láthatóak.

A kiállításon a látogatók megismerhetik a középkori vár mindennapjait, Szigliget és a vár birtokosait, az építés történetét, a harci eszközöket, fegyvereket, valamint a Balaton-felvidék végvárrendszerét, a végvári harcokat.

Tartomány:Veszprém
Cím:Szigliget
GPS: 46° 47′ 36.20508″, 17° 26′ 17.3616″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward