» Magyarország

» Magyarország » Zala » Balaton


Értékeld Te is:

A Keszthelyi-hegység északnyugati részén, az 1200-as évek végén, 1300-as évek elején a Meleg-hegyen épült Rezi vár.


A Balaton-felvidéki végvárak gyöngyszeme a Rezi vár. A vadregényes Keszthelyi-hegység kiugró sziklaormán csodálatos körpanorámát kínál a Balatontól Sümegig. A felvezető ösvény alján található parkolóból vezet a legrövidebb út a várba, de ha többet szeretnél megismerni a környező élővilágból, akkor inkább válaszd az erdőn-mezőn kanyargó, látványos, táblákkal szegélyezett tanösvény sétakört!

A vár

Az erődítményt a középkorban farkasverem védte; aki átverekedte magát a kapuszoroson, nem tudott bejutni a várba.

A gödör aljára valószínűleg hegyes cölöpöket vertek.

A kapu előtt talált két gyámkő arra utal, hogy felvonóhídon keresztül lehetett bejutni a várba. A gyámköveken a felvonóhidat mozgató gerendát helyezték el, a bevésett sziklafalban pedig meglelték támfal nyomait, amelyre a hidat leeresztették.

A vár története

A Meleg-hegy dolomit szirtfokán áll a 13. század végén épült Rezi vár romja. Valószínűsíthető, hogy 1292-1307 között a falut birtokló Pécz nembeli Apor és Lukács lehettek a vár építtetői, a 14. századtól a Gersei-Pethő család birtoka volt, 1571-re a Pethő család anyagi helyzete már jelentősebben megrendült. A rossz állapotban lévő, rosszul őrzött várat, hogy ne kerüljön török kézre lerombolták. 1592-ben kelt oklevél szerint már a romba dőlt Rezi várról olvashatunk.

A Balaton-felvidéken a rommaradványok nagy részét a XVII. században átépítették, de a Rezi vár megmaradt eredeti állapotában.

A vár régészeti feltárását a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága 2000-ben kezdte el.

Megközelítés

Megközelíteni autóval lehet, a parkolótól 15 perc séta a várrom, amelynek tornyából gyönyörű kilátás nyílik a Tátikára, a Balatonra, de látni lehet a Sümeget és a festői Tapolcai-medencét is.

A Rezi várat gyalogosan az országos Kéktúra útvonalán vagy a várat jelölő kék jelzésen Reziből lehet megközelíteni.

Rezi Vár Tanösvény

2014-ben került átadásra a Rezi Vár Tanösvény, amely a faluban a Kéktúra útvonalán található szőlőhegyi préstől indul és 11 ismeretterjesztő táblán, különböző nyelveken mutatja be a helyi madár- és állatvilágot, az erdő fafajtáit, geológiáját, míg céljához, a Rezi Várhoz nem ér. Túra hossza oda vissza 6 km.Tartomány:Zala
Település:Rezi
Cím:Rezi vár
GPS: 46° 51′ 33.10092″, 17° 14′ 20.84316″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward