» Magyarország

» Magyarország » Baranya


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek.


BORVIDÉK

A borvidék sajátossága a portugieser vörösbort adó kékoportó szőlő, szüretelése augusztus végén kezdődik.

A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül a kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni. Szeptember végén indul csaknem 300 hektáron a merlot, 320 hektáron a cabernet franc, 280 hektáron a kékfrankos szüretelése, a 400 hektáron termelt sauvignon fajta fürtjeit pedig októberben szakítják le a tőkékről. 

A villányi szüret a fehér fajták szedésével már augusztus közepén megkezdődik az Irsai Olivér szedésével. 

Villányi borvidék egyik legújabb dobása a REDy, amely nemcsak egy nagyszerű, könnyedebb társasági bor, de különleges összefogás is! A térség első közösségi bisztróborát 9 pincészetben készítik azonos márkanévvel. Míg a REDy-nek nem titkolt szándéka, hogy az Y-generáció fiataljait szólítsa meg, addig a borban komolyabb elmélyülést keresőknek inkább a villányi franc-t ajánljuk. Ez a borfajta ugyanis nagy hagyományokkal rendelkezik a térségben.

Villány

Villányban a főutcán található a történelmi pincesor, további izgalmas látnivaló az egykori Teleki-pincében kialakított Bormúzeum, a borvidék leghosszabb pincerendszere.

Villány kilátója a Templom-hegyen található, az Ammonitesz tanösvény mellett, amit a Templom-hegy régi kőbányájában alakították ki. A két szintes, szép lábazaton álló fából készült építményt 2011-ben építették, szenzációs kilátás nyílik belőle Villányra és az egész kőbányára is. A kilátó alatt elterülő katlan a régi kőbánya, amiben  felsőkréta, felsőjura és középsőtriász mészkövet bányásztak. A területet 1989-ben nyilvánították védetté.

Villánykövesd

Villánykövesd képeslapra kívánkozó pincefaluja háromemeletes, és méreteivel is lenyűgöz a Batthyány-féle „borkatedrális”. 57 műemlék pince és 20 védettséget nem élvező pince található itt. 

Bicikliút épül Villány és Villánykövesd között

A 2023. január 31-ig megvalósuló beruházás részeként három kilométer hosszan épül ki a részben a közúti forgalomtól védett kerékpárút, a villányi vasútállomáson kerekesek számára alkalmas parkoló, emellett a kerékpáros forgalom védelme érdekében a közvilágítást is fejlesztik az útvonalon.

Palkonya

Legnevezetesebb műemlékegyüttese a faluvégi domboldalon található, 53 présházból álló pincesor. A falu mai lakóinak elődei között voltak azok a 18. században betelepített sváb földművesek, akik a filoxéravész után ismét meghonosították a szőlő- és borkultúrát az ország legdélebbi fekvésű történelmi borvidékén. (részletek)Tartomány:Baranya
Település:Villány
GPS: 45° 52′ 11.15184″, 18° 27′ 19.87488″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward