» Magyarország

» Magyarország » Baranya

A máriagyűdi Sarlós Boldogasszony-kegytemplom


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Máriagyűd Magyarország legrégebbi Mária-kegyhelye.


1006-ban az akkor megtalált Mária-szobor fölé kápolnát emeltek, 1148-ban II. Géza király templomot építtetett, majd a 15. században gótikus stílusban újjáépítették. A ma is álló barokk stílusú templomot a 18. században emelték.

XVI. Benedek pápa 2008. szeptember 14-ével bazilika címet adományozott a kegytemplomnak.

A barokk stílusban épült kegytemplomtól keletre található a szentkút. Ennek vizét a „gyűdi korsókban” vitték haza az idelátogató zarándokok. 

Máriagyűdön évente minden Márianapkor és jelesebb katolikus ünnep alkalmával búcsút tartanak 25-27 alkalommal. Az évente idelátogató zarándokok számát ötszázezerre becsülik.

Csodabogyó- tanösvény

A Csodabogyó- tanösvény a máriagyűdi Sarlós Boldogasszony-kegytemplom előtt elhelyezett tájékoztató táblától indul, és a sárga sáv turistaútvonalat követve járható be. A templomtól a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig vezető tanösvény körülbelül 2,5 kilométer hosszú. A tájékozódást segítik a nyomvonal mellé kihelyezett facölöpök, amelyeken a szúrós csodabogyó rajza látható. A végállomástól célszerű felkapaszkodni a hegygerincre, majd a kék sáv jelzésen keleti irányban haladva a sárga kereszt vagy a piros sáv jelzésen visszaereszkedni Máriagyűdre.

Tartomány:Baranya
Cím:Máriagyüd
GPS: 45° 52′ 25.10868″, 18° 16′ 18.50016″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward