» Magyarország

» Magyarország » Baranya » Mecsek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Orfűi-tavak egy mesterséges tórendszer, amely Pécs közelében, a Mecsek északi-lábánál helyezkedik el. A mintegy 5 km hosszú tórendszert négy tó alkotja: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó, és a Kovácsszénájai-tó.


Az orfűi völgy mélyén folydogáló patak három kis falut – Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest – font össze, a keleti oldalvölgyekbe további két falu, Bános és Mecsekszakál települt. A hatvanas években ezt a területet egységes üdülőterületté formálták, amelyet ma Orfű néven ismer az ország.

A hatvanas évek elején a Mecsek hegység oldalából folyó karsztvizet egy völgyzáró gáttal felfogva felszíni víztározót hoztak létre az orfűi völgyben.

Elsőként a 11 ha területű Orfűi-tó (Kis-tó) készült el 1962-ben, ahol fürödni, csónakázni és horgászni lehet. A tó medrét 2003-ban kikotorták és 2004 nyarára már vízzel feltöltve várta a látogatókat. A tavat források táplálják, vízminősége kiváló. A tó délkeleti végében találhatjuk a Malommúzeumot.

1966-ban jött létre az orfűi tórendszer legnagyobb tava, a 72 hektáron elhelyezkedő Pécsi-tó, a fürdőzők, a horgászok és a vízi sportolók örömére. Jelenleg Baranya megye legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava. A Mecsek északi oldalán lévő, hegyek által körülvett tó országosan kedvelt üdülőterület. A völgyzárógátas tónak mint tározónak többirányú rendeltetése van. Az árvízvédelem, az üdülőövezet, a strandolás és a vízi sportok adottságainak megteremtése mellett a sporthorgászat is szerepet kap.

Ezeket követte a 30 hektáros Herman Ottó-tó, – nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról kapta – ami hal és madár-rezervátum, számos vízimadárfaj mellett élőhelye olyan ritka védett állatnak is, mint például a vidra. A Mecsekben található orfűi tórendszer második legnagyobb tavát és környezetét a Hermann Ottó horgászegyesület tagjai tartják rendben. A tavon csónakból megfigyelhetjük a védett fajokat. A völgyzárógátas tó igen változatos, akadókkal, nádasokkal szegélyezett, amelyek csónakból jól horgászhatóak.

A negyedik tó 1970-ben készült el, ez a 10 hektáros Kovácsszénájai-tó, a csodálatos, vadregényes víz elsősorban a horgászok örömére szolgál.

A négy tó összesen 113 hektár vízfelülettel rendelkezik. A tórendszert a Vízfő-forrás táplálja. Az 1960-as évektől, a tórendszer kialakításával vált ismertté Orfű, ekkortól beszélhetünk a turizmus elterjedéséről. Az Orfűi-tó és a Pécsi-tó mellett kezdetben kisméretű üdülőtelkeket és horgásztanyákat hoztak létre, míg a Pécsi-tó nyugati oldalán a gazdálkodó szervek és intézmények vállalati nyaralóikat alakították ki.

LÁTNIVALÓK

Orfűi Aquapark. Vízipark 7 csúszdával, 1400 m² alapterületű élménymedencével, pezsgőmedencével, úszómedencével és gyermekmedencével. A víziparkot 2024-ben lebontották.

Medvehagyma Ház. A Medvehagyma Házban a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit ismerhetik meg. 

Strandok. A Pécsi-tó és az Orfűi-tó természetes strandjai, homokos parttal. Több strand ingyenes.

Malommúzeum. Az Orfűi Malmoknál három különböző malom típussal ismerkedhetnek meg. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. A malom felépítése országos néprajzi és ipartörténeti szenzáció, hiszen napjainkra az összes kallómalom-típus minden egyes példánya eltűnt Magyarország területéről, így a hajdanvolt papírmalmok is.

Ababliget: csónakázó tó, cseppkőbarlang, Denevérmúzeum

TÚRA

Nyugat-Mecsek jelzett turistaútjai. A környék rendkívül gazdag természeti kincsekben és látnivalókban, melyeket változatos tanösvények, túraútvonalak mentén ismerhetnek meg az Orfűre látogatók. A Desztináció körtúra és a Sárkány körtúra a legfontosabb orfűi látnivalókat fűzi fel két túraútvonalra, melyek bejárását ma már egy kiépített turistatábla-rendszer segíti. 

Abaligeti Denevér tanösvény. A cseppkőbarlang környékének változatos élővilágát, geológiai érdekességeit, a különböző gazdálkodási módok természetre gyakorolt hatását mutatja be. Az abaligeti barlang bejáratától indul. Három különböző nehézségi fokozatú és hosszúságú útvonal közül választhatunk: 2, 3, 5 km. A tanösvény bemutatja az erdő természetes megújulását, a talajeróziót, a víznyelőket, a tájidegen fafajokat, a vizes élőhelyek és a mesterséges tavak élővilágát. A barlang pénztárában jelképes összegért megvásárolható füzet segítségével, egy denevéremblémát követve járható be a kijelölt útvonal 12 állomása.

Vízfő-forrás tanösvény. Az orfűi Malommúzeum parkolójától indul, hossza közel 1 km. A négy állmásból álló tanösvény a vízimalom és szárazmalom működésével, Vízfő-barlang kialakulásával és élővilágával, a Barlangkutatók forrásának élővilágával, a gyepgazdálkodással, valamint a védett égeres láperdővel.

Sárkánykút-, Tekeresi- és Csermaalja tanösvények

KERÉKPÁR

Bicikliút a Pécsi-tó körül. Könnyed családi kerékpártúra a kiépített kerékpárúton a Pécsi-tó körül.

Bicikliút a Tekeresi tanösvényen.

Pécs-Orfű-Abaliget kerékpárút. A Pécs felől érkezők kiépített kerékpárúton juthatnak el Orfűre, és Abaliget felé is tehetnek egy kitérőt. 

BARLANGOK

Trió-barlang, vezetett túrák 8 éves kor felett

Mészégető-források barlangja, vezetett túrák 14 év felett

Abalaigeti cseppkőbarlang (részletek)

KÖZELBEN

Magyarhertelendy Élmény- és termálfürdő

Pécsvárad (részletek)

Pécs (részletek)

Pécsi Állatkert

Misina-tető (részletek)

Mecsextrém erdei kalandpark

Husztót: paradicsomfesztivál augusztusban. (Mintha a vidéki Anglia elevenedne meg Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottege c. sorozatából.) 

FISHING IN ORFŰ

A 16. Fishing on Orfű (FOO) zenei fesztivál programja, amely 2024. június 26. és 29. között hét helyszínen százötven zenei programmal várja az érdeklődőket. Tartomány:Baranya
Település:Orfű
GPS: 46° 8′ 50.33022″, 18° 9′ 42.32506″
Honlap: http://orfu.hu

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward