» Magyarország

» Magyarország » Baranya » Mecsek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Komlóhoz tartozó Sikonda hagyományosan a mecseki város lakóinak legnépszerűbb pihenőhelye, ahová Baranyából és az ország távolabbi pontjairól is érkeznek turisták.


Sikondai békamentés

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) civil természetvédelmi szervezetekkel közösen 2003 óta végez békamentést a 66-os főútról Sikonda felé vezető útszakaszon, ahol egy magas hálót feszítenek ki, hogy megakadályozzák a békák útra jutását, ezzel mentve meg a vizek felé igyekvő kétéltűeket a gázolástól.

A szárazföldi békák élete csak a peterakás idején vízhez kötött, ezen időszakon kívül többnyire az erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására a telelőhelyükről tömegesen indulnak meg e kétéltűek a vizek felé. Elsőként az erdei békák (Rana dalmatina), majd a barna varangyok (Bufo bufo), végül a zöld varangyok (Bufotes viridis) indulnak el szaporodó helyeikre.

Az időjárástól függően naponta 10 és 100 közé tehető a háló által felfogott kétéltűek száma. Az állatokat a nemzeti park munkatársai és önkéntesek összegyűjtik, majd az út túloldalán található tavak partjához viszi. A két-háromhetes vonulási időszakban ez három-négyezer példányt jelent.Tartomány:Baranya
Cím:Sikonda
GPS: 46° 10′ 38.1144″, 18° 13′ 17.81184″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward