» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Értékeld Te is:

Megéve, Franciaország egyik legrégebbi és legelegánsabb síközpontja, az Aravis sziklatömbje és a Mont Blanc hegyláncai által ölelt síközpontnak különleges atmoszférája van.


Megéve több szempontból is egyedülálló helynek számít a kiváló körülményeket biztosító francia síközpontok között.

Az elmúlt ötven évben a közvetlenül a sípályák tövében, 1500-2000 méteres magasságban épült hatalmas betonkomplexumokból álló síparadicsomokhoz hasonlóan az 1000 méteren fekvő Megéve-ből is könnyen elérhető a világ egyik legtöbb felvonóval ellátott, minden igényt kielégítő és folyamatosan karbantartott síterepe, amelynek minden pontjáról a Mont Blanc panorámájában lehet gyönyörködni.

A kisváros ugyanakkor megőrizte régi hangulatát: a rusztikus parasztházak, a csilingelő lovas szánok, a kávéházi teraszok egy letűnt világot idéznek. A 13. században épült település macskaköves utcákkal övezett főtere.

A szórakozási, szállási, étkezési és vásárlási lehetőségek, valamint a szervezett programok kínálata pedig felülmúlja az összes többi francia téli üdülőhely szolgáltatásait.

Az évszázadokon át hegyi gazdálkodásból, erdei fakitermelésből és állattartásból élő szavojai kisváros élete az első világháborút követően Noémi de Rothschild bárónőnek köszönhetően változott meg teljesen, aki a svájci üdülőhelyek - köztük St. Moritz - mintájára kívánta a francia Alpokban is meghonosítani a téli sportokat. Ennek reményében nyitotta meg 1921-ben a ma is működő luxusszállodáját, a Palace Mont d'Arbois-t.

A kezdeményezést gyors siker koronázta, 1932-ben megalakult az első síklub, egy évvel később pedig megnyílt az első sífelvonó, és Megéve a francia burzsoázia és a párizsi művészvilág kedvelt téli pihenőhelyévé vált. Fellépett itt Edith Piaf, Charles Trenet, Josephine Baker, Juliette Gréco, 1952-ben Roger Vadim Megéve-ben forgatta Gérard Philipe-pel a főszerepben a Veszedelmes viszonyok című filmjét, Jean Cocteau pedig Párizs 21. kerületének nevezte el a kisvárost.

A francia alpesi vidék legkedveltebb téli pihenőhelye a modern síparadicsomok kiépülésével némileg hanyatlásnak indult, de a sármos városka manapság ismét reneszánszát éli, miután gazdag programkínálatával nem kizárólag a síelni vágyókat várja. Az ide érkező turisták nyolcvan százaléka hazai vendég, de az olasz és svájci szomszédok mellett évről évre növekszik a kelet-európai, elsősorban orosz, ukrán, lengyel és magyar telelők aránya.

Megéve négyezer fős lakossága a téli hónapokra tízszeresére duzzad, a vendégeket több mint ötven, köztük több ötcsillagos hotel várja. Toronyházszerű hotelkomplexumokat azonban sehol nem látni: a hagyományos alpesi faházakból álló szállodafaluk mindenhol megőrizték a hegyvidék hangulatát, miközben luxuskörülményeket (uszoda, szauna, jacuzzi) kínálnak a téli pihenésre vágyóknak.

Párizs mellett a síparadicsomok büszkélkedhetnek a legtöbb Michelin-csillagos étteremmel Franciaországban, amelyből egy kétcsillagos Megéve-ben is található. A harminc férőhelyes Flocon de Sel (Sópehely) séfje, Emmanuel Renaut főzőtanfolyamokat is vezet éttermében, de a szűkebb pénztárcájú vendégeket is kiváló, helyi sajtspecialitásokat (raclette, tartiflette, fondu) kínáló vendéglők várják. A város környéki mintegy negyven tanyán pedig házi termelőktől vásárolható friss kecske- és tehénsajt, valamint házi készítésű felvágottak és gyümölcslevek.

Az Alpokban korábban ismeretlen kutyaszánhajtást egy volt sportedző, Bruno Cornali honosította meg a Megéve fölötti Villard Nord-hegyen. A nagyapjától örökölt tanyán húsz évvel ezelőtt három kutyával vágott bele a tenyésztésbe. Jelenleg 35 alaszkai malamutot és szibériai huskyt nevel, és egész télen várja azokat, akik szívesen fedezik fel a havas erdei tájat kutyaszánon.

Megéve számos síbajnokot adott a világnak, de a kisvárosban élők Emile Alliasra a legbüszkébbek. A 100. születésnapját februárban ünneplő egykori élsportoló 1936-ban a németországi Garmisch-Partenkirchenben rendezett téli olimpián alpesisí-kombinációban bronz érmet szerzett, de a díjátadón nem volt hajlandó Adolf Hitlerrel kezet fogni.Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Cím:Megéve
GPS: 45° 51′ 24.15204″, 6° 37′ 4.5552″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward