» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Ringstraßén található neogótikus épület hálából épült - egy Ferenc József császár ellen elkövetett sikertelen merénylet emlékére.


Eredetileg azzal a céllal épült, hogy a monarchia minden népe otthont találjon benne, s némileg ma is őrzi nemzetközi jellegét, a helybeliek mellett az angol nyelvű és az indiai hívők közössége is használja. Emellett minden vasárnap 11.15 órakor több nyelven tartanak szentmisét.

Minimúzeum a Votivkirchében

A liturgikus eszközöktől az építészeti maketten át az "antwerpeni passió oltárképig": a Votivkirche magaslati oratóriumában elhelyezett 170 négyzetméteres kis múzeum a bécsi neogótikus templom történetét követi nyomon.

Az új az oltár felett található, egy olyan területen, amely korábban csak a császári család számára volt hozzáférhető.

A kiállított tárgyak skálája az értékes liturgikus tárgyaktól kezdve a második világháborúban elpusztult ólomüveg ablakok eredeti tervrajzain át Ferstel templommodelljéig és az általa tervezett csodálatos monstranciáig terjed.

A gyűjtemény legrégebbi darabját a historizmus világával állítják szembe: az "antwerpeni passióoltárt", amely a 15. század közepén készült Antwerpenben és Brüsszelben.

Eredetileg I. Ferenc József császár szerezte meg az Ambras-kastélyban található Kunst- und Wunderkammer számára, de a bécsi érsek kérésére a Votivkirchébe került.

Az állandó kiállítás mellett a jövőben különleges kiállításokat is rendeznek a kis múzeumi teremben.

A múzeum a Votivkirchében, keddtől péntekig 15.30-17.30-ig, szombaton 10-től délig van nyitva. Belépő 8 euró. Jelenleg előzetes foglalás szükséges a office@votivkirche.at címen.

Negyed évszázad után elkészült a fogadalmi templom

A bécsi Ringstrassén található fogadalmi templomot 2023. november 26-án nyitották meg újra. A belső és külső felújítás közel negyedszázad után fejeződött be. 

"A bécsi érsekség 'örök építkezése' végre történelem!" - fogalmazott a templom plébánosa, Joe Farrugia az ünnepi szentmisére szóló meghívóban. "Több évtizedes felújítás után a Fogadalmi templom kívül-belül újra ragyog, feltámadt".

A Fogadalmi templom 1856 és 1879 között épült. Ez a Ringstraße legrégebbi épülete. Építésze Heinrich von Ferstel volt, aki a Bécsi Egyetem főépületét is tervezte. A templom építését hálából kezdeményezték, amiért 1853. február 18-án megmentette a fiatal Ferenc József császárt egy merénylettől. Az ötlet a császár testvérétől, Ferdinánd Maximilian főhercegtől származott, aki később Mexikó császára lett.

A felújításra a háborús, időjárási és rozsdakárok, valamint a szennyeződések miatt volt sürgősen szükség. A bécsi érsekség szerint a kis tornyok akut omlásveszélyben is voltak, és értékes freskók omladoztak. A felújítás költségei összesen mintegy 40 millió eurót tettek ki.

Az anyagi támogatást a szövetségi és a tartományi kormány biztosította. A bécsi érsekség szerint azonban az "oroszlánrészt" az egyházi adakozók adták össze. A pénzszerzés érdekében magát a templomot is reklámhordozóvá alakították át - a homlokzatot sokáig egy nagy reklámtábla díszítette. A munka azonban pénzhiány miatt újra és újra elakadt. Csak a tető felújítása, amely 400 000 kőzsindely lerakásával járt, tíz évig tartott.

A Fogadalmi templomot a világ egyik legjelentősebb neogótikus szakrális épületének tartják. A templomban található Ausztria egyetlen Jägerstätter-üvegfestménye is. Az ablak Franz Jägerstätter ellenálló harcost ábrázolja egy letépett horogkeresztes zászlóval. A templomban található Guadalupe-kápolna nagy jelentőséggel bír a városban élő latin-amerikaiak számára.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Votivkirche
GPS: 48° 12′ 55.49274″, 16° 21′ 32.89828″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward