» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli


Értékeld Te is:

A városka szépsége miatt a I borghi più belli d’Italia szövetség tagja.


Venzone 1077-ben az Aquileia-i patriarchátus része lett. A város 1420-ban került velencei uralom alá, a velencei stílus hatása mind a mai napig meghatározza a város arculatát.

1797-ben a francia seregek Napóleon alatt legyőzték Velencét: 1798-ban a Camp Formiói béke következtében az osztrákok keze alá, 1866-ban pedig az egyesített Olasz Királysághoz került.

Venzonét története során kétszer rázta meg súlyos földrengés.

1348-as földrengés

Az 1348-as friuli földrengés január 25-én késő délután tört ki, és mintegy két percig tartott Epicentruma a mai Friuli-Venezia Giulia (Olaszország) és Karintia (Ausztria) tartományok határa mentén lehetett. Pusztítása a Keleti-Alpokra és az Appennini-félszigetre terjedt ki (egészen Nápolyig); s mintegy 5-10 ezer halálos áldozatot követelt. A korabeli feljegyzések tanúsága szerint a földrengés az Észak-Itáliát ugyanekkor elér fekete halállal összekapcsolódva apokaliptikus hangulatot keltett.

A földmozgás mintegy 2 percig tartott: a pontos adat Giovanni de Parma trenti prebendáriusnak köszönhető, aki leírja, hogy a rengés alatt három Miatyánkot és három Üdvözlégyet lehetett volna sietség nélkül elmondani.

1976-os földrengés

Az 1976, május 5-i földrengés 56 másodpercig tartott. A hatalmas pusztításban 47-en meghaltak. A szeptember 15-i utórengés következtében a teljes óváros elpusztult. Venzone azóta újjáépült, egy múzeumban mutatják be a pusztítás emlékeit.Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Cím:Venzone
GPS: 46° 20′ 1.23468″, 13° 8′ 21.83892″
Honlap: https://borghipiubelliditalia.it/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward