» Szlovénia

» Szlovénia » Közép-Szlovénia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ljubljana látnivalói.


Ljubljana egy zöld ország zöld fővárosa, 2016-ban elnyerte az Európa Zöld Fővárosa címet. Központjából teljesen kitiltotta az autókat.

Az egy főre jutó zöld közterületek számát tekintve Ljubljana világviszonylatban az élmezőnyben foglal helyet. A Ljubljanica folyó melletti város képét festői hidakkal és piactérrel a híres építész, Jože Plečnik tervezte. A városközpont fölött magasodó dombon hatalmas vár uralkodik, amelyet a látogatók gyalog vagy siklóval is megmászhatnak. A kastélyban a különböző érdekes rendezvények mellett felejthetetlen élmények és kiváló konyha várja a látogatókat.

Sárkány

A monda szerint az aranygyapjút megszerző és hazafelé tartó argonauták vezetője: Iaszón görög királyfi legyőzte az itteni tóban tanyázó sárkányt, később a sárkány vált a város jelképévé. sárkánnyal. Nemcsak a város címerét díszíti, hanem a Zmajski Most sárkányhídját is. Ezt 1900/1901-ben építették - és azt mondják, hogy csak az járt igazán Ljubljanában, aki lefotózza magát a Sárkányhíd egyik sárkányával.

Dragon, Statue, Ljubljana, Autumn, Europe, Slovenia

(c) pixabay

Hunok

A várost 452-ben az Attila király vezetésével Aquileia felé induló hun seregek pusztították el.

Batthyány

1849. május 5. és július 23. között a várban tartották fogva Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt.

Ljubljana, River, Slovenia, Bridge, Laibach, Canoeing

(c) pixabay

Világörökség

2021-ben a világörökségi listára felkerült a szlovén főváros Joze Plecnik építész, várostervező által a két világháború között tervezett épületei. Ebben az időszakban vált Ljubljana provinciális városból modern 20. századi nagyvárossá. Joze Plecnik személyes, igen emberi elképzeléseivel jelentősen hozzájárult a város egységes városképének a kialakításához. Az által tervezett épületek között megtalálható a szlovén nemzeti könyvtár, több templom, piac és egy temető is, amely a kegyeleti építészet felülmúlhatatlan példája.

TOP 10 Látnivalók

1. Ljubljana-vár. A város fölé magasodik a több mint 900 éves vár. A vár szinte egész története során börtönként szolgált, és a magyarok számára is tartogat érdekességet: első miniszterelnökünk, gróf Batthyány Lajos is raboskodott itt 1849-ben, ennek emlékét magyar nyelvű emléktábla is őrzi. Innen panorámás kilátás nyílik az egész fővárosra a hegyek felé. Feljutni gyalog vagy drótkötélpályával lehet. 

2. Plečnik épületei

3. Zmajski most (Sárkány-híd)

4. Piac. Jože Plečnik építész tervezte. 

5. Prešernov trg tér a ferences templommal. A Hármas-hídnál található a Prešeren tér, amelynek névadója egy híres költő.

6. Ljubljana Városi Múzeum

7. A székesegyház (Szent Miklós templom). A ljubljanai Szent Miklós-székesegyház a XVIII. századi barokk egyik legszebb épülete. Korabeli források először 1262-ben tettek róla említést, eredetileg román stílusban épült. Egy 1361-ben bekövetkezett tűzvész után gótikus elemeket kapott. 1469-ben újra leégett, ekkor feltehetően a törökök gyújtották fel. 1700-ban már barokk stíluselemeket és egy kupolát is kapott. Az oldalfreskó a fiatalabb olasz Giulio Quaglio barokk festő munkája 1703-1706-ból, melyet Janez Wolf szlovén festő 1872-ben restaurált.

8. Szlovén Nemzeti Galéria

9. Városháza

10. Tivoli Park. A ljubljanai Tivoli 500 hektárnyi területe jó 30 százalékkal nagyobb, mint a New York-i Central Park! A parkban kiállítási területek, erdő, sőt még síugrósánc is található. Tartomány:Közép-Szlovénia
Település:Ljubljana
GPS: 46° 2′ 59.33256″, 14° 30′ 24.41664″
Honlap: https://www.visitljubljana.com/en/visitors/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward