» Szlovénia

» Szlovénia » Hegyvidék » Júliai-Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Júliai-Alpok Szlovéniára eső területének nagy része, Európa legidősebb parkjai közé sorolható. Különlegessége a változatos érintetlen természet, a gazdag növényzet és otthont ad számos védett állatnak is. Triglav Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa.


Bled közvetlen közelében, az olasz-osztrák határnál helyezkedik el a Triglavi Nemzeti Park, amely Szlovénia felszínének 4 %-át fedi le. 

Az első és második világháború a Triglav Nemzeti Parkot is elérte. Az I. világháború idején a park területén húzódott az Isonzó frontvonal, a II. világháborúban a jól szervezett partizánmozgalomról lett ismert.

Valódi paradicsom

Nem is olyan messze a nyüzsgő várostól, a nemzeti park területén, teljesen más világba lépünk. Változatos táj, fenséges csúcsokkal és másrészt élesen bemetszett völgyek, szurdokok kristálytiszta hegyi patakokkal (Vintgar, Mlinarica, Mostnica), mágikus tavak elrejtve a magas hegyekben, gazdag erdők és zöld örvények, sehol máshol a világon nem található növények, egészen más életritmust élő állatok, fennsíkok, ahol a zöld legelőkön a szarvasmarha szabadon legel, hagyományos parasztgazdaságok, termékek készítése a régi hagyományok szerint. A magashegyi karszt itt találkozik a mediterrán égöv hatásaival és ezért ilyen változatos a flóra és fauna, valamint a felszíni jelenségek.

Nevének eredete

A Park Szlovénia legmagasabb hegycsúcsáról, a Triglavról kapta nevét (2.864 m), amely a központjában található. A Triglav a szlovének nemzeti jelképe és számtalan történet és legenda forrása. Egyikük azt mondja, hogy a csúcs névadója a háromfejű (troglav) szláv isten, aki a hegyen élt. Egy másik pedig azt állítja, hogy a hegy a nevét a jellegzetes formájáról kapta.

Pokljuka szakadék

A Pokljuka szakadék a Radovna folyó völgye felett fekszik, mindössze 1 km távolságra Krnica falutól, 2 km Gorjetól és 7 km Bledtől, de elérhető Zatrnik irányából is. Ezek a tájak elérhetőek autóbusszal is, egyéni közlekedéssel azonban el lehet jutni teljesen a szakadék bejáratáig. A Pokljuka szakadék, szoros, a Triglavi Nemzeti Park része. A szakadék 2 km hosszú, és 40 m mély a legfestőibb részein. A szakadékot a mészkőbe a Pokljukai gleccserfolyó vize véste be, egyetlen emlékeztető erre a Ribščica patak, a Radovna folyó mellékága. A szakadék legszebb, központi részéig kiépített utak vezetnek. A fő út a szakadék alján fut, míg az oldalágak a szakadék peremén vezetnek, ezek kapcsolódnak Zatrnik faluhoz.

Számos természeti látnivaló található itt, például esős időben található egy mellékszurdokban egy 22 m magas vízesés, a Pokljuka-i lyuk – egy tágas sziklabarlang két bejárattal és három természetes ablakkal, egy természetes 24 m magas híd és a helyiek által „vrtci”-nek, azaz „kis kertek”-nek nevezett kicsi kerek fennsík. Egy szűk hasadékon kell átjutni a legszebb „kert”-hez, innen továbbsétálva átkelhetnek egy kisebb hídon, és lehetőségük adódik fahidakon, és a sziklafalhoz rögzített fafolyósokon sétálva gyönyörködni a természet szépségeiben. A fahidak, fafolyósok az 1930-as években készültek a Gorje-i Turista Mozgalom tagjainak segítségével, melyeket András herceg galériájának hívnak. Felettük egy ösvény vezet át a partizánhágón, a mély szakadék egyetlen átjáróján. A szakadék alsó részén és a sziklák falain változatos növényzet található, páfrányoknak és több más erdei és hegyi virágoknak ad otthont ez a terület. Az utak hasonlóak a hegyi utakhoz, ezért ajánlott a megfelelő lábbeli viselete. A túrát "pokljukai" sétapálcákkal könnyíthetik.

Vogel

Vogel egy turista központ, amely a Triglavi Nemzeti park területén fekszik. Egy korszerű drótkötélpálya gondolája, kabinos felvonója 1535 m magasra visz fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Júliai-Alpokra.

Télen a népszerű magashegyi síterep szépen karbantartott lejtőin élvezheti a síelés, snowboardozás élményét, de akár a sítúrázás lehetősége is várja önt a szomszédos hegyekben. Nyáron a hegy élénk színekbe öltözik és számos jelzett turistaúttal képez ideális helyszínt a szórakozásra, sportolásra, fényképezésre, a természet és a nyugalom szerelmeseinek. 

Tartomány:Hegyvidék
GPS: 46° 15′ 48.98916″, 14° 9′ 32.18105″
Honlap: https://www.tnp.si/en/learn/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward