» Szlovénia

» Szlovénia » Közép-Szlovénia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bistra vára egy festői erődítmény Ljubljana közelében. Misztikus vizek veszik körül a legendás Bistra várát Vrhnika közelében, Európa legdélebbi nagy lápjának szélén.


A vár a ljubljanai mocsárban sok kincset őriz.

Főleg az Adriai-tengerre számítva, amely már egészen közel van, talán nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a Ljubljanától néhány kilométerre délre található "Vhrnika/Bistra" feliratnak. Pedig kellene! Ugyanis ez Európa legdélebbi nagy lápvidékének kijáratát jelzi, amelynek vizes élőhelyei és tőzeglápjai 160 km2 területet foglalnak el, és nemcsak ritka növény- és állatvilágot mutatnak be.

A lenyűgöző régészeti örökség, az őskori cölöplakok még az Unesco világörökségi listájára is felkerültek. A leglátványosabb lelet a helyszínen: egy 2002-ben felfedezett fakerék, amely 5200 éves, és amelyről úgy vélik, hogy a világ legrégebbi kereke.

A láp déli peremén, ahol egy földalatti karsztfolyó ered a Ljubljanica folyó egyik forrásához, Bernhard atya és fia, Ulrich III von Spanheim, Karintia hercegei a 13. század közepén megalapították a Freudenthal, szlovénül Bistra nevű karthauzi kolostort.

II. József császár 1782-es feloszlatásáig szerzetesek és világi testvérek egyaránt aszketikus és keményen dolgozó életüknek hódoltak itt, egy csendes, misztikus idillben. A 19. század elején a kolostort Franc Galle gyáros uradalmi kastéllyá, Bistra várává alakította át.

Ma ez a festői szépségű erőközpont a "Szlovén Műszaki Múzeum" kiterjedt területeként lenyűgöző időutazásra invitálja a látogatókat. A romantikus zöldövezetekkel és nyugodt vizekkel körülvett impozáns épületegyüttes stíluskorszakai a középkortól napjainkig terjednek.

Mintegy 150 szlovén vagy ex-jugoszláv gyártású jármű - szinte mindegyikük menetképes - nosztalgikus utazásra invitál. A kiállítás a kuriózumok és különlegességek mellett, mint például egy 1915-ös összecsukható katonai kerékpár vagy Szlovénia legrégebbi, 1906-os "Piccolo" nevű, jó állapotban fennmaradt személygépkocsija, a látogatókat csodálatosan elrepíti az elmúlt idők autó által formált presztízsgondolkodásába is.

Minden jugoszláv köztársaság nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy saját autógyárral rendelkezzen. Szarajevóban az NSU márka licenc alapján épült. Azonban egy olyan gyárban, amely valójában edények és kerámiák gyártására szakosodott, az 1969-es Prinz IV-es modell egy kicsit túl könnyűnek bizonyult.

Az egykori jugoszláv elnök, Josip Broz Tito jó tucatnyi állami limuzinja minden, csak nem motorizált könnyűsúlyú. Tito szakképzett szerelő volt, és vendégmunkásként egykor úgynevezett "egyszemélyes sofőrként" dolgozott az osztrák Daimler Motoren AG-nál Wiener Neustadtban, ahol motorokat vizsgált a közúti alkalmasságuk szempontjából.

A múzeumban látható egy, 1937-ben gyártott, 8 cm vastag páncélüveggel ellátott Packard, amely a szovjet diktátor, Joszip Sztálin ajándéka volt Joszip Broz Titónak.

35 éves uralkodása alatt, amelynek során sokat utazott, jó néhány luxusmárkát halmozott fel, a Cadillactől kezdve a kedvenc Mercedesén át a Rolls-Royce-ig. A luxusautók gyakran államfői ajándékok voltak. 

Látható egy, 1937-ben gyártott, 8 cm vastag páncélüveggel ellátott Packard, amely a szovjet diktátor, Joszip Sztálin ajándéka volt Joszip Broz Titónak. Ablakait nyolc centiméter vastagságú golyóálló üveggel rögzítették,

A számtalan luxusautójában ülő vendégek azonban valószínűleg többnyire nagyon otthon érezték magukat, mivel az államfőt széles körben társaságkedvelő házigazdának és nagy karizmával rendelkező bonvivánnak tartották. Hogy ez nem feltétlenül jár együtt egy lakatos karrierjével, II. Erzsébet királynő állítólag a Titóval való 1972-es találkozása után tudatta: "Ha ez az ember szerelő, én nem vagyok Anglia királynője".Tartomány:Közép-Szlovénia
Cím:Bistra
GPS: 45° 56′ 51.83592″, 14° 19′ 59.8062″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward