» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Motovuni-erdőtől nem messze, Északnyugat-Isztriában, a Mirna-folyó völgye felett, a tengertől 15 kilométerre telepedett meg Grožnjan ősi városa, amely olajfa- és szőlőültetvények karéjában büszkélkedik gazdag hagyományaival, kulturális örökségével, természeti környezetének szépségével, s mindezeket a művészettel nemesíti.


A grožnjani városfalak magasságából a kilátás egészen a Ćićarijától Motovunig, illetve tovább a Mirna-folyó forrásáig és az isztriai Novigradig terjed. A városka egyik legszebb jellegzetessége érintetlen középkori városmagja, szűk lekövezett és varázslatos kis utcáival.

A város jelenleg száz egynéhány lakost és negyven galériát számlál, s a horvát és az olasz egyaránt hivatalos nyelvnek számít.

Ez egy apró, ám annál nagyobb, nem csupán horvát, hanem világviszonylatban is kiemelkedő kulturális jelentőséggel bíró kisváros, amely hatalmas intenzitással éli meg a nyári hónapokat.

Grožnjan 1965-tól a művészek városa titulussal büszkélkedik, számos művészeti rendezvényének és azon művészeknek köszönhetően, aki ide jöttek élni és alkotni. A művészek az ódon kőházakban telepedtek meg, melyeket „megőrzésre” kaptak, ily módon megakadályozandó a város teljes elnéptelenedését.

A grožnjani utcák és terek minden év májusának elején metamorfózison mennek keresztül és a művészet zsongó méhkasává változnak át: neves szakemberek és pedagógusok, illetve a zene, képzőművészet és színházművészet területének ismert személyiségei irányításával fiataloknak szóló nyári zenei akadémiák nyílnak, képzőművészeti, tánc- és színházi műhelyfoglalkozásokat rendeznek, illetve békeaktivisták szerveznek különféle programokat. Ezen nyári hónapok folyamán Grožnjan a művészetért él és lélegzik, kis utcáinak labirintusa és számos kulturális-történelmi műemléke kulturális-szórakoztató színpaddá lényegül át, amelyen keverednek a dzsessz és a komolyzene, a gitár és a zongora, a hegedű és a gordonka, az ütős hangszerek és a vibrafon hangjai.

Egyik legismertebb rendezvénye az «Ex tempore» festészeti program, melynek alkalmával a városi galériában, a mint egy harminc magángalériában és stúdióban az idelátogatók különböző művészek alkotásaiban gyönyörködhetnek.

Grožnjanban működik a Horvát Zenész fiatalok központja is, amely a fiatalok nemzetközi kulturális központjaként és tevékenysége által megnemesíti eme apró történelmi település hétköznapjait. A nemzetközi táborként működő központot 1969-ben alapították. A mai napig a tábort a világ 90 országából 22.000 fiatal kereste fel.

Más szervezetek mellett itt működik az 1955-ben az önálló és független non-profit szervezetként létrehozott Imaginárius Filmakadémia is, melynek célja a Horvátországban és külföldön a színházművészetért tevékenykedő színházi, televíziós és filmes szakemberek tevékenységének ösztönzése és megszervezése.

A város, többek között, a borok és olívaolaj városait tömörítő egyesületnek is a tagja, a vendégeknek egy borszaküzletet és két híres éttermet - a «Pintur» és a «Bastija» - is kínál, melyekben a hagyományos isztriai fogásokat kóstolhatunk meg. Tartomány:Isztria
Cím:Grožnjan
GPS: 45° 22′ 46.56864″, 13° 43′ 21.40068″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward