» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Fažana a nevezetes Brijuni-szigetcsoporttal átellenben elhelyezkedő, Pulához közeli apró isztriai település.


Fažana halászfaluban emberemlékezet óta mesteri módon halásszák és készítik el a szardellát. Éppen ezért nem csoda, hogy a település legjelentősebb eseménye a Szardella fesztivál, amelyen az érdeklődők több, mint százféle módon elkészítve kóstolhatják ezt a kék halat. Ezen felül a halászládák cipelésében, evezésben, zsinórhúzásban és egyéb sport-, kulturális- és szórakoztató rendezvényeken is részt vehetnek. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy napjainkban a település gasztronómiai kínálata túlnyomó részt ezen a kék halon alapszik.

Fažana a kilencvenes években szardella feldolgozó és konzerváló üzeméről volt nevezetes, melyet 1952-ben költöztettek ide. Arról, hogy a helyiek milyen mértékben kötődnek a tengerhez és a szardellához, mi sem tanúskodik jobban, mint hogy a tengerparti sétány mellett Szardella Park néven egy különleges szabadtéri kiállítóteret is kialakítottak, melyben a fažanai művészek ezen ezüstöskék hal által ihletett szobrai láthatók.

Itt van a Szardella út is, melynek éttermei és kisvendéglői ízletes fogásokat kínálnak, illetve a Kis Halász Akadémia nevű rendezvény, melyen a szardella besózásának tudományát sajátíthatjuk el.

A "Ča ribari znaju" halászünnepségen a helyi halászok mutatják meg az érdeklődőknek, hogy mire is képesek a tengeren. A látogatók megtekinthetik az ősi halászeszközöket, illetve a különleges kinézetű batana bárkák versenyét, sőt egy bemutató halásztúra keretében a halászokhoz is csatlakozhatnak.

Fažana aquaparkTartomány:Isztria
Cím:Fažana
GPS: 44° 55′ 40.9404″, 13° 48′ 15.2802″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward