» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Rovinj egy viharos történelemmel rendelkező csodaszép kisváros, amelynek festői óvárosa egy félszigeten áll.


Rovinj Isztria nyugati partján található, s Poreč társaságában Isztria, s egyben az egész Adria-itenger egyik legjelentősebb üdülőhelye.

A festői Rovinj korábban a Velencei Köztársasághoz tartozott. A változatos történelem rányomta bélyegét a szép városra.

Rovinjban jól látható az olasz örökség: a székesegyház magas harangtornya velencei mintára épült. A városból is egy csipetnyi olasz hangulat is árad - ez a szorosan egymás mellett és a vízparton álló házaknak is köszönhető.

És még egy pont emlékeztet Velencére: a várost nyugaton és délnyugaton az Adriai-tenger, északon a Limski-csatorna veszi körül. Rovinj eredetileg önálló sziget volt, csak 1763-ban csatlakozott a szárazföldhöz. Rovinj lakosainak 11 százaléka egyébként az olasz kisebbséghez tartozik.

Rovinj gazdag kultúrtörténeti örökségéről eleget mond az a tény, hogy 1963-ban kulturális műemlékké nyilvánították.

Az óváros bejárata az 1680-ban épült velencei Porta Balbi, amelyet egy szárnyas oroszlán díszít. Eredetileg itt állt a város erődítményének főkapuja. Érdemes megnézni a város legrégebbi épületét, a Szentháromság keresztelőkápolna román stílusú épületét is, amely a félszigeten kívül áll, és hétszög alakú. A napimádók is megtalálják a számításukat Rovinjban: számos strand vonzza a látogatókat a város körül.

Szt. Eufémia-templom

Rovinj legimpozánsabb építménye az egész óváros látképét uraló Szt. Eufémia-templom, amely a 18. sz. elején épült, majd a múlt század közepén kapott barokk-velencei stílusú új homlokzatot. A Szt. Eufémia-templom hatvan méter magas harangtornyát a névadó szent rézszobra díszíti, melyet a szél forgat a saját tengelye körül. A templom látogatása ingyenes.

Eufémia egy fiatal konstantinápolyi lány, 304-ben szenvedett mártírhalált: oroszlánok közé vetették, azonban az állatok nem bántották, ezért kerékbe törték. A később szentté avatott lány testét kőszarkofágba tették, amely a legenda szerint 800-ban egy viharban eltűnt Konstantinápolyból, majd a vízen lebegve egész Rovinjiig úszott, ahol egy helyi halászfiú húzta partra. A valóságban a bizánci képrombolók elől menekítették ki a városból a szent maradványait.

A jelenlegi barokk épület helyén már az V-VI. századtól állt folyamatosan kápolna vagy templom, a románkori épület egyes maradványait bele is építették a mai templomba. A tágas háromhajós templomban három barokk oltárt találunk, a jobb oldali mögött rejtőzik Szt. Eufémia egyszerű szarkofágja.

Aquarium

A rovinji Európa egyi legrégebbi akváriuma, 1891 óta működik az óváros északi részétől pár perc sétára fekvő szép régi épületben a part mentén. Sajnos azóta nem újult megl, ezért a mai igényeknek nem igazán felel meg, az állatok túlzsúfot körülmények között élnek.

Zlatni rt félsziget

Rovinjtól délre húzódik a kikötőn túli Lone-öböl után a gyönyörű Zlatni rt félsziget, megannyi idilli fekvésű, köves, fürdésre csábító kis öblével.

Rovinj szigetvilága

A szigetvilág 22 kis földdarabot számlál, amelyek közül a Szt. András és a Szt. Katalin szigetek a legnagyobbak és egyben a legszebbek.

A Rovinj környezetében lévő további látványosságok

A Lim-csatorna tengervizei és tenger alatti világa, és a Limska draga öböl egy része, a Punta Corrente parkerdő, a Palud mocsár, a Lim-csatorna déli részében lévő Romuald-üreg és a geológiai természeti emlékhely státussal bíró Cave di Monfiorenzo kőfejtő.Tartomány:Isztria
Település:Rovinj
GPS: 45° 4′ 52.19796″, 13° 38′ 19.34412″
Honlap: http://www.tzgrovinj.hr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward