» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A római időkből eredő Bale kőből rakott városkája az Isztria egyik kedvelt turista célpontja. Ez az apró tengermelléki település a csend, a kacskaringós kikövezett utcácskák, a középkori vár falai által visszhangzott több száz éves szokások és hagyományok városkája.


Bale jellegzetes isztriai kisváros, 5 km-nyire a tengertől, az Isztriai-félsziget délnyugati részén, Rovinj és Vodnjan városok között helyezkedik el. Ennek a megóvott területnek, amely mentesült a civilizációs ártalmaktól, szűzies szépségét kiemelkedő természeti szépségek, érintetlen természet és gazdag kulturális és építészeti örökség jellemzi.

A balei erőd hajdanán a Pula és Belső-Isztria közötti kereskedelmi utat védelmezte. A római castrum a középkorban nőtte ki magát egy bástyákkal megerődített városkává, amelyet első ízben 965-ben Castrum Vallis, illetve Valle néven említenek. A római Castrum Vallisból egy elragadó kisváros maradt ránk, melynek történelmi magja 145 méterrel a tenger felett, hegyek karéjában helyezkedik el. Bale olasz nevének – Valle – jelentése völgy.

A balei községen, pontosabban annak legdélebbi részén halad át a 45. szélességi kör, ami azt jelenti, hogy a lehető legideálisabb helyen – az Egyenlítő és az Északi-sarkkör között félúton helyezkedik el. Bale éves átlaghőmérséklete 14 fok, éves szinten pedig átlag 2.400 napsütéses órát jegyeznek, ami sok turistát vonz a vidékre.

A városka kőutcácskáiban uralkodó csend szinte tapintható, emiatt, s több más fontos dolog miatt is érdemes ellátogatni Baléba, Isztria ezen zöld vidékekkel karéjozott gyöngyszemébe. Baléban megcsodálhatjuk a gótikus-reneszánsz Soardo-Bembo kastélyt, felkereshetjük a település közepén álló 19. századi tornyot, a plébániatemplomokat, bepillanthatunk a városházára, melynek loggiája a 14. századból származik.

Ez egy jellegzetes, a dombtetőn megtelepedett isztriai kisváros, szűk utcácskákkal és a 14. és 15. századi kőházakkal. A település központja törvényi védelem alatt áll. A település különleges attrakciójának számítanak azok a több dinoszaurusz fajtól származó fosszilis maradványok, melyeket a közeli Colone-öbölben találtak.Tartomány:Isztria
Cím:Bale
GPS: 45° 2′ 33.22248″, 13° 47′ 9.42216″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward