» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Isztrián számos hegyi kerékpáros útvonal van, melyek jelzésekkel ellátottak és a turistatérképeken is fel vannak tüntetve.


Eléggé tágasak ahhoz, hogy hosszú túrákat tegyünk, s egyben nehézségüket és a terepviszonyokat tekintve is változatosak, így kizárt, hogy az erre tekerők akár egy percig is unatkoznának.

Kívánságuk és a lehetőségek függvényében a kerékpárosok a könnyű, de érdekes sík terepektől kezdve egészen a szélsőségesen nehéz, és csak a legprofibbaknak tanácsolt átmenő lejtőkig és emelkedőkig bezárólag válogathatnak (pl. Lupoglav vagy a Buzettől északra lévő terület).

Az utak mindenféle terepen (kő, föld, makadám, szűk erdei ösvények), illetve az érintetlen természet vadregényes részein is áthaladnak. Ezzel egy időben nagyon jó infrastruktúrát és kevéssé rázós szakaszokat is kínálnak a komótosabb kalandozóknak. Ezeknek az az előnye, hogy a biciklista közelében mindig van egy-egy városka, szálloda, vagy kemping.

A hegyvidéki északtól a partmentéig két keréken, Északtól délig, az Isztria keleti partjától a nyugatiig: 2.600 kilométeren 60 jelzett kerékpárosút húzódik. A kevésbé vagy jobban rendezett, illetve a többi, még fel nem tüntetett biciklis utak pókhálóként szövik be Isztriát. Az úthálózat mint egy 70 százalékát mountain, azaz fehér, mezei vagy erdei utak alkotják, míg a fennmaradó harminc százalék betonút.

A legnehezebb utak Isztria legmagasabb részein, a Ćićariján vannak, melyek végigkerekezéséhez kiváló kondíció és ügyesség szükségeltetik. Ennek közvetlen közelében, a Labinštinán van még egy pár húzós szakasz, mégpedig a Gračišćétől Rabacig, illetve a Rabactól Skitača irányában terjedő részeken. Ezen részek meghódításához azonban a lelkesedés édes kevés, mivel a szabadidős biciklistáknak valóban nem ajánlottak. A lélek és szív felüdüléséhez a legkönnyebb, s egyben az isztriai partszakasz hosszában kanyargó legvonzóbb utakat javasoljuk, úgy mint: végig a Kamenjak-fokon, Rovinjtól a San Pol-öbölig, valamint Vrsar és Poreč környéke.

Parenzana

Parenzana egy elhagyott monarchia korabeli vasútvonal, amely Trieszt és Porec közözött kígyózik az Isztriai-félszigeten. 2002-ben lett felújítva az Olaszország – Szlovénia – Horvátország: „Parenzana – az egészség és barátság útja“ c. határon átnyúló projekt keretében. Az összesen 123 km hosszú vasútvonal Trieszttől Porečig, összesen 9 alagúttal, 11 híddal és 6 völgyhíddal ma is a 20. századeleji építészeti örökség gyöngyszemét képviseli.

Az Isztrián az egykori vasútvonalat követi a 80 km hosszú, gyönyörű kerékpáros ösvény, amely hol közvetlen a tengerparton fut, hol a félsziget belső része felé fordul. 8 alagúton és 6 viadukton visz át Isztria legszebb bicikliútja, és érint olyan fantasztikus kisvárosokat, mint Buje, Groznan, vagy Motovun.

Szeptemberben rendezik meg a "Parenzana" – Pulától Triesztig vezető háromnapos versenyt a szűk nyomtávú régi vasút vonalán.Tartomány:Isztria
GPS: 45° 16′ 28.20648″, 13° 53′ 24.66888″
Honlap: http://www.istria-bike.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward