Horvátország
» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Isztrián a tengerparttól távolodva gyönyörű kisvárosokra bukkanhatunk.


Završje

Vodnjan

Vižinada

Višnjan

Sveti Petar

Sveti Lovreč

Svetvinčenat

A városban Mare Radolovich javasasszony baljós szelleme kel életre, akit miután boszorkánynak kiáltottak ki, 1632-ben égettek el a Morosini Grimani kastély udvarában felállítottmáglyán.

Roč

Pazin

Verne Gyula Sándor Mátyása 1867-ben két összeesküvővel szökött meg a Pazini kastélyból.

Oprtalj

Motovun

Hum

Grožnjan

A Motovuni-erdőtől nem messze, Északnyugat-Isztriában, a Mirna-folyó völgye felett, a tengertől 15 kilométerre telepedett meg Grožnjan ősi városa, amely olajfa- és szőlőültetvények karéjában büszkélkedik gazdag hagyományaival, kulturális örökségével, természeti környezetének szépségével, s mindezeket a művészettel nemesíti.

A grožnjani városfalak magasságából a kilátás egészen a Ćićarijától Motovunig, illetve tovább a Mirna-folyó forrásáig és az isztriai Novigradig terjed. A városka egyik legszebb jellegzetessége érintetlen középkori városmagja, szűk lekövezett és varázslatos kis utcáival.

A város jelenleg száz egynéhány lakost és negyven galériát számlál, s a horvát és az olasz egyaránt hivatalos nyelvnek számít.

Ez egy apró, ám annál nagyobb, nem csupán horvát, hanem világviszonylatban is kiemelkedő kulturális jelentőséggel bíró kisváros, amely hatalmas intenzitással éli meg a nyári hónapokat.

Grožnjan 1965-tól a művészek városa titulussal büszkélkedik, számos művészeti rendezvényének és azon művészeknek köszönhetően, aki ide jöttek élni és alkotni. A művészek az ódon kőházakban telepedtek meg, melyeket „megőrzésre” kaptak, ily módon megakadályozandó a város teljes elnéptelenedését.

A grožnjani utcák és terek minden év májusának elején metamorfózison mennek keresztül és a művészet zsongó méhkasává változnak át: neves szakemberek és pedagógusok, illetve a zene, képzőművészet és színházművészet területének ismert személyiségei irányításával fiataloknak szóló nyári zenei akadémiák nyílnak, képzőművészeti, tánc- és színházi műhelyfoglalkozásokat rendeznek, illetve békeaktivisták szerveznek különféle programokat. Ezen nyári hónapok folyamán Grožnjan a művészetért él és lélegzik, kis utcáinak labirintusa és számos kulturális-történelmi műemléke kulturális-szórakoztató színpaddá lényegül át, amelyen keverednek a dzsessz és a komolyzene, a gitár és a zongora, a hegedű és a gordonka, az ütős hangszerek és a vibrafon hangjai. Egyik legismertebb rendezvénye az «Ex tempore» festészeti program, melynek alkalmával a városi galériában, a mint egy harminc magángalériában és stúdióban az idelátogatók különböző művészek alkotásaiban gyönyörködhetnek. Grožnjanban működik a Horvát Zenész fiatalok központja is, amely a fiatalok nemzetközi kulturális központjaként és tevékenysége által megnemesíti eme apró történelmi település hétköznapjait. A nemzetközi táborként működő központot 1969-ben alapították. A mai napig a tábort a világ 90 országából 22.000 fiatal kereste fel.

A mezőgazdaság, a falusi turizmus és a családi kisvállalkozások felvirágoztatták Grožnjan tágabb környezetét is, míg főként nyaranta számos művészeti és kulturális esemény járul hozzá a városka nyüzsgéséhez. A hagyományos dzsessz fesztivál mellett egy másik neves helyi eseménynek számít az Ex tempore képzőművészeti rendezvény. Képzőművészek és kultúrmunkások tucatjai tömörülnek az ún. grožnjani képzőművészeti körben, illetve a Fonticus városi galériába, amely az elmúlt évtizedben profi kiállítóhellyé lényegült át.

Más szervezetek mellett itt működik az 1955-ben az önálló és független non-profit szervezetként létrehozott Imaginárius Filmakadémia is, melynek célja a Horvátországban és külföldön a színházművészetért tevékenykedő színházi, televíziós és filmes szakemberek tevékenységének ösztönzése és megszervezése.

A város, többek között, a borok és olívaolaj városait tömörítő egyesületnek is a tagja, a vendégeknek egy borszaküzletet és két híres éttermet - a «Pintur» és a «Bastija» - is kínál, melyekben a hagyományos isztriai fogásokat kóstolhatunk meg. Szállást húsz egynéhány pihenőházban, apartmanban és szobában kínálnak.

Labin

Tartomány:Isztria
GPS: 45° 16′ 28.20648″, 13° 53′ 24.66888″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward