» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bécs múzeumi negyede egyike a világ tíz legnagyobbikának: több állandó gyűjtemény, időszaki kiállítás, éttermek, kávéházak, üzletek, színháztermek izgalmas kavalkádja, a bécsiek trendi találkozóhelye.


A hatalmas, modern művészeteknek szentelt központot a volt császári istállókból (Fischer von Erlach tervezte) alakították ki. Ahol 1713-ban egy látványos istállóépület tükrözte a monarchia gazdagságát, ott ma pezseg a városi élet: a Múzeumi Negyedben, a hagyományőrzés és a modernizmus keresztmetszetében extravagáns ülőalkalmatosságok töltik meg a múzeumok közötti tágas teret. A negyedet 12 kapun át lehet megközelíteni.

Múzeumi Negyed részei:

MQ POINT (INFO, TICKETS, SHOP)
ARCHITEKTURZENTRUM WIEN (AZ W)
DSCHUNGEL WIEN
HALLE E+G
KUNSTHALLE WIEN
LEOPOLD MUSEUM
MUMOK
WIENXTRA-KINDERINFO
ZOOM Kindermuseum
TANZQUARTIER WIEN (TQW)
QUARTIER21

A múzeumokon kívül éttermek, kávézók, boltok is taláhatók a negyedben.

A Múzeumi Negyed főbb látványosságai közé tartozik a fehér kockaépületben található Leopold Múzeum, a fekete kockaépületben található Modern Művészetek Múzeuma (MUMOK) és a barokk épületegyüttesben megbúvó Bécsi Műcsarnok (Kunsthalle).

A Leopold Múzeum a bécsi szecesszió, a modernizmus és az osztrák expresszionizmus korszakából származó mintegy 5000 remekműnek ad otthont, ami Rudolf és Elisabeth Leopold gyűjtőszenvedélyének és áldásos munkájának köszönhető. Az állandó kiállítás alapját a XIX. és a XX. század képzőművészete jelenti, olyan kiemelkedő művészek alkotásaival, mint Gustav Klimt, Oskar Kokoschka vagy Albin Egger-Lienz. A világ legnagyobb Egon Schiele-gyűjteménye 44 olajfestménnyel és 180 rajzzal csak egyike a kiemelkedő látnivalóknak. A múzeum izgalmas időszaki kiállításainak köszönhetően újból és újból látogatói rekordokat dönt.

Szemben található a sötét bazaltkockába bújtatott MUMOK, ahol a modern művészetek játsszák a főszerepet: az expresszionizmus különböző áramlatai (Richard Gerstl, Oskar Kokoschka, Ernst Ludwig Kirchner), a futurizmus (Juan Gris, Fernand Leger, Giacomo Balla) és a szürrealizmus kiemelkedő alkotásai (Man Ray, Max Ernst, René Magritte, André Masson) mellett olyan művészek remekművei csodálhatóak meg, mint Pablo Picasso, Paul Klee, Alberto Giacometti és Francis Bacon. A bécsi akcionizmus - Ausztria radikális hozzájárulása a nemzetközi avantgárdhoz - is képviselteti magát, mégpedig olyan művészek munkáival, mint Günter Brus, Otto Muehl, Hermann Nitsch és Rudolf Schwarzkogler.

A szomszédban működik a Bécsi Műcsarnok (Kunsthalle), amely a Karlsplatzon található kihelyezett tagozatához hasonlóan a klasszikus értelemben vett művészi modernizmus és a művészet jövőbeni víziói, stratégiái, helyszínei és lehetséges anyagai között keresi a kapcsolatot. Vagyis a fotókat, videókat, filmeket és az újmédia alkotásait újfajta módon értelmezik és tudatosan hivalkodás nélkül mutatják be, hogy a művész és a befogadó számára egyaránt megőrizzék a műhelykaraktert.

A Múzeumi Negyed emellett otthont ad további kiállítói helyszíneknek és projektstúdióknak, itt található az Építészeti Központ (Architekturzentrum Wien) - az osztrák építészeti múzeum, mely bemutatja az osztrák építéstörténet legfontosabb eseményeit, emellett az időszakos kiállítások a kortárs építészet sokszínűségét prezentálják -, és az "Artists-in-Residence" nemzetközi képzőművészeti rezidensprogram műtermei is, valamint a gyermekeket is nagyszerű kulturális programok várják.

A Tanzquartier Wien Ausztria első kortárs tánc és performance központja, de mellette még számos egyéb rendezvényközpont, színház-, előadóterem is színesíti a kulturális életet.

Az összegyűjtött benyomások és átélt élmények feldolgozása érdekében a múzeumlátogatást követően feltétlenül érdemes ellátogatni a hangulatos kávéházak és éttermek egyikébe, vagy megpihenni és beszélgetni egyet az "Enzis" névre keresztelt, különleges ülőalkalmatosságokon.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1070 Wien, Museumsplatz 1
GPS: 48° 12′ 12.43102″, 16° 21′ 32.50717″
Honlap: http://www.mqw.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward