» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Értékeld Te is:

A Palatinus az ókori Róma hét dombjának egyike. A legenda szerint itt táplálta a farkasanya Romulust és Remust.


A Palatinus-domb a legrégebbi lakott hely Rómában, a hagyomány szerint itt alakult ki Róma városának első, ősi magja, az úgynevezett Roma Quadrata, amelyet i.e. 753-ban alapított Romulus. Róma fénykorában a legbefolyásosabbaknak volt itt villája, nem csupán Augustus császárnak, de Tiberiusnak, Domitianusnak és másoknak is.

Augustus császár palotája

A palotát Kr. e 36-ban építették, amikor Augustus még nem volt császár, Octavianusként Julius Caesar fogadott fia és örököse volt. A látogatók négy termet tekinthetnek meg: az egyiptomi-alexandriai stílusú dolgozószobát, az Álarcok Termét, amelyet a falakra festett színházi jelenetek tesznek különlegessé, a Távlatok Termét gyümölcsökkel teli üvegkelyheivel és a Füzérek Termét kecses oszlopaival.

A palota állagának megóvása érdekében csak ötfős csoportokban látogatható, összevont jeggyel, amely érvényes a Colosseumra és a Forum Romanumra is. A múzeumok főfelügyelősége reméli, hogy ez az útvonal újra a látogatók figyelmébe vonja Romulus szentélyét, a Vesta-szüzek házát és a Negyven Mártír Oratóriumá. A restauráláskor a szakemberek mestermunkát végeztek és visszaadták a falak festményeinek eredeti, csodálatos színeit: az okkert, a kobaltkéket és a maga nemében egyedülálló pompeji vöröset. 

A Palatinus pompás kertjeit a turisták a Colosseumba szóló belépőjeggyel látogathatják. 

Domus Tiberiana

A felújított Domus Tiberiana közel 50 év után újra megnyílik a látogatók előtt.

2023. szeptember 21-én újra megnyílt a nagyközönség előtt a nemrégiben felújított Domus Tiberiana, a római Palatinus-dombon található egyik fő császári palota.

Az ősi épület, amelynek homlokzatát a Forum Romanumra néző nagy boltívek jellemzik, a Palatinus-hegy északnyugati részén, a Magna Mater temploma és a Forum lejtői között található területen.

A második római császár, Tiberius, aki i.sz. 14-től 37-ig uralkodott, és Caligula utódjaként pazar palotának építette, az épület egy részét ezt követően beépítették Néró Domus Transitoriájába.

A Palatinusra vezető út

1500 év történelme összpontosul a Palatinus-dombra felvezető úton. Többek között a Domus Agusti és a Domus Severiana mellett halad el az út, mely a Magna Mater-t is érinti. Ez utóbbi Róma első és legfontosabb temploma, melyet Kübelé istennőnek szenteltek. Megközelíthető róla a szintén nemrég újra megnyílt, pompás Farnese kert, mely harminc éven át nem volt látogatható. Ezt tartják a világ első arborétumának is. Az út mentén illatos növények, menta, rozmaring, illetve mályvák és ciprusok sorakoznak. Az útról maga Goethe is elismerően nyilatkozott 1786-ban.

A Colosseum és a Forum Romanum között található antik negyed legújabb generációjú LED-lámpáknak és 98 különböző színű fényszórónak köszönhetőn esti megvilágításban is tündököl. A megvilágításnak köszönhetően éjszakánként is élvezhetik a világ egyik legnagyobb régészeti lelőhelyének szépségét a rómaiak és a turisták.

Rain Nymphaeum

A Farnese Nymphaeum évtizedek óta zárva volt.

A római Palatinus-dombon található Ninfeo della Pioggia vagy Rain Nymphaeum 2023. november 1-jén nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt, miután a Colosseum Régészeti Park átfogó helyreállítási munkálatokat végzett.

A nimfa a nagyhatalmú Farnese család által a 16. században építtetett, bonyolult Farnese-kertek komplexumának része, és a Forum Romanumról a Palatinusra vezető monumentális rámpa közepén található.

A kőből és stukkóból készült falfestményekkel és grottaszerű szökőkúttal díszített boltíves építmény a késő reneszánsz és barokk korszak római kultúrájának egyik legfontosabb tanúsága.

A barlangszerű nimfaház évtizedekig konzerválási okokból zárva volt a nagyközönség elől, ezért a 2020-ban kezdődött és idén befejeződött nagyszabású restaurálási projekt tárgyát képezte.

Az ókori Róma és a korai reneszánsz példái által inspirált ninfeót a Farnese család az ünnepségek és a szabadidő eltöltésének üdítő tereként használta, különösen a forró nyári hónapokban.

A freskókkal és ókori szobrokkal díszített nagy, félig földalatti teremben a nimfa vendégei élvezhették a félhomályos fényt és a Fontana della Pioggia-t, amelyet úgy terveztek, hogy az égből hulló eső dallamos hangjait utánozza.

A Farnese család a 16. század közepén a Palatinus-domb északi lejtőin, ókori római romok között építtette meg "a gyönyörök kertjét".

Az Alessandro Farnese bíboros által alapított teraszos Horti Farnesiani madáretetőket és csodálatos szobrokat tartalmazott, a 18. századra azonban a kertek teljesen elnéptelenedtek és benőttek.

A Ninfeo della Pioggia hároméves restaurálási projektje magában foglalta a "víz beszivárgásának bonyolult problémájának megoldását, amely a nimfa falait érintette, a teljes szerkezet megerősítését és helyreállítását" - nyilatkozta Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója.

A Fontana della Pioggia, vagyis az Esőkút teljes körű helyreállítása megtörtént, akárcsak a freskókkal és stukkókkal díszített belső falfelületeké, és az új leletek a barokk művész Modanino művésznek tulajdonítják a műalkotásokat.

A Ninfeo della Pioggia a Palatinus-dombon található legújabb helyszín, amely újra megnyílt a nagyközönség előtt, és egy hónappal azután, hogy a fenséges Domus Tiberiana közel 50 év után először fogadta a látogatókat.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Palatinus
GPS: 41° 54′ 10.0206″, 12° 29′ 46.9158″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward