Ausztria
» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Murau


Értékeld Te is:

Murau és Kreischberg környéke nemcsak télen nyújt felejthetetlen élményt. Tavasztól őszig sok élményben lehet részük az ide látogatóknak.

Murau a legnépszerűbb osztrák síterület a magyarok körében, sikerét annek köszönheti, hogy még a 90-es évek elején, amikor magyarok még többnyire a Tátrába jártak síelni, a muraui turisztikai szereplők rárepültek az akkori magyar sípiacra. Az ötlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy Murau mára gyakorlatilag magyar üdülőfalu lett, a hotel tulajdonosok többsége magyar.

FELVONÓ

Kreischbergbahnen
völgyállomás: St. Georgen ob Murau
hegyállomás: Kreischberg 1715 m

TÚRA

Murau és Kreischberg környékén több családi túrautat is találunk. Az állatokat bemutató tanösvény Murautól Frauenalpe irányba várja a családokat. Ennek az érdekes sétának során mindent meg lehet tanulni a régió állatvilágáról. Az erdei tanösvényen minden hazai fafajtát és annak felhasználását is megtalálja. Vezető kapható a muraui információs irodában.

A Gstoder (2.140 m) és a Frauenalpe (1.997 m) nevű hegycsúcsokra családbarát gyalogtúra-útvonalak vezetnek, ráadásul már az elején, rövidebb séta megtétele után pompás kilátás tárul elénk.

Kreischberg. Kreischberg felvonójával 1.715 m magasra jutunk fel. Itt dinópark várja a gyerekeket (részletek). A jó alpesi levegőn, a csodálatos mezőkön piknikezhetünk is. Ehhez egy kész piknik hátizsákot rendelhetünk a muraui Tourismusverband-nál. Előzetes megrendelés a piknik hátizsákra: Turismusverband Murau-Kreischberg (Jelentkezés előző nap 15 óráig). Egy teli piknik hátizsák ára két felnőtt és egy gyermek részére: 15 euró.

Kreischbergen a Rieglerhütténél horgászásra is van lehetőségük a gyerekeknek szerdától vasárnapig. Az itt található Rieglerhütte tavában a saját kézzel kifogott pisztrángjainkat fogyaszthatjuk el. Míg a hütte gazdája megsüti pisztrángunkat egy szép kirándulást tehetünk a 2.200 méteren lévő Rosenkranz hegycsúcsra. A hütte júniusban és október közepéig megközelíthető autóval is. Közvetlenül a Rieglerhütténél Flying Fox is van.

Frauenalpe, Murau felett déli oldalon magasodó hegy. A Frauenalpe-n, a Murauer Hütténél egy alpesi kert (ALPINUM FRAUENALPE) mutatja be az alpesi növények gazdagságát. Megközelítése: Murauból vezet egy 9 km hosszú hegyi szerpentinút a Frauenalpe-ra, a nagy parkolóhoz (1.500 m, Murauer Hütte). Innen indul a másfél órás kirándulás a 2.004 m magasan lévő csúcsra. (részletek)

Stolzalpe, Muraut északról határoló hegy. Egy, a városból induló kirándulóútvonalon érhető el a kb. 1.200 méteren fekvő Käferhube panzió, ahol jól megérdemelt pihenőt tehetünk a kb. 45 perces hegyi séta után. Innen 10 percre található a Stolzalpe szanatóriuma, melynek múzeuma betekintést kínál az egészségügy múltjába és jelenébe. A múzeum a kórház közvetlen közelében található Stolzalpe egyik legrégibb épületében. Az orvostudomány múltjából és jelenéből mutatnak itt be mindenféle érdekességet. Lehetőség nyílik orvosi műszerek kipróbálására is. Látogatás és idegenvezetés előjelentkezéssel. Belépő: önkéntes adomány.

Detektívtanösvény St. Georgen ob Muraun keresztül. A gyerekek a helyi turista irodában kapnak egy detektívigazolványt. A túra során minden állomásnál találunk egy színes házacskát, amelyben egy pecsétet rejtettek el. A pecséteken van egy betű, ha a gyerekek helyesen pecsételik be a betűket a detektívkönyvbe, akkor megkapják a megfejtést. Ha a detektívigazolványt a helyes megfejtéssel leadják a muraui turista irodában, "szolgálataikért" jutalmat kapnak!

Günster vízesés. Stájerország legmagasabb vízesése, 65 méteres magas. (részletek)

KERÉKPÁR

Nemcsak gyalog, kerékpáron is érdemes fölfedezni a Mura-völgyét. A kerékpározás szerelmesei 350 km hosszú kerékpár útvonalon tekerhetnek a környéken.

Legyen szó akár a kényelmes "sétabiciklizésről" a Mura mentén, egy erőteljes kaptatóról vagy egy gyors legurulásról, a környéken lévő útvonalak a legtöbb nehézségi szintet lefedik.

A Murradweg, a murai kerékpárút (425 km) egyik legszebb szakasza éppen ebben a térségben található. A Murradweg hossza a murau-i régióban: 45 km.

A szakasz Predlitzben kezdödik, és a Mur partján vezet végig Stadl an der Mur-ig. Stadlban a fahídon (Mursteg), amit a Mur-medence kapujának nevezenk, a Mur túlpartjára kerülünk és folytatjuk utunkat egészen Murauig.

Murau városa az ideális pihenő szakasz. A központi városnak középkori jellege maradásra ösztönöz. Rengeteg kirándulóhely csalogatja az idelátogatót, mint pl. a helyi sörfőzde, a városi múzeum, várvezetések stb. A keleti városhatárban vezet a kerékpárútvonal a főút mentén egészen Triebendorfig, és tovább az autóúton Frojachig. Frojach után jobbra tartva Teufenbachba majd Scheiflingba érünk. A Muron átkelve Unzmarktnak és Judenburgnak vehetjük az irányt.

A Murtalbahn-ra bárhol felszállhatunk, és visszatérhetünk kiindulóállomásunkra: Saint Georgen ob Murauba. (részletek)

Mindehhez a régió remek biciklis szolgáltatásokat biztosít: kölcsönzők, szervízek, kerékpáros térképek, és persze a mur-medencei biciklis vasút is a kerékpározás szerelmeseinek kényelmét szolgálja.

VÁROSNÉZÉS

MURAU

A fa fővárosa, Murau, egyben a stájer faút (Holzstrasse) centruma. A stájer Holzstraße (faút) összeköti a régió történelmi és modern faalkotásait. Ennek jeléül a falvakban óriási faszerszámok magaslanak az égbe. Minden egyes alkotás egy bizonyos faépítészetre utal. Különböző vezetések keretében a "stájer faút" megelevenedik a látogatók számára: "Holzstadtspaziergang" (favárosséta) Muraun keresztül.

Murau hagyományőrző sörfőzdéje, középkori vára, murparti sétánya és ápolt óvárosa megér egy városnézést. Magyar nyelvű audioguide segítségével önállóan is felfedezhető a város.

Schloss Murau (részletek)

Burg Grünfels. A korábban I. Ulrich von Liechtenstein tulajdonában álló várat 1269-ben Ottokar von Böhmen leromboltatta, majd II. Otto von Liechtenstein a XIV. században újjáépíttette. Még ma is látható a vártemető, a lakóházak romjai.

Braumuseum/Sörfőzde múzeum. Murauer Bier. A sörfőzde több mint 500 éves. A látogatók a muraui sörök világát minden érzékszervükkel megtapasztalhatják. A 2 órás élménykiránduláson élő módon mutatjuk be a sör keletkezésének módját. A látogatót többek között audiovizuális állomások, egy egész Ausztriában egyedülálló látványkút várja, valamint bemutatják a víz jelentőségét, egyes állomásokon az orrot és a fület is használni kell, az élménykirándulás végén pedig meg lehet kóstolni a muraui sörspecialitásokat. Az érzékszervek sörfőzdéjének fénypontja a látványsörfőzde, egyfajta mini sörfőzde, 10 hl kibocsátási mennyiséggel, ahol új, kreatív sörfajtákat, mint például a pale ale-t vagy a stoutot is készítik. Belépődíjak: Felnőttek: 16,50 €. Tanulók és diákok: 9,00 €. Gyermeknek 6 éves korig ingyenes. Nyitva:
Keddtől szombatig 16.00 - 18.00 óráig.

Muraui városi plébániatemplom. A muraui városi plébániatemplomot Szt. Mátyás tiszteletére szentelték föl, és (kicsivel a kastély alatt) Murau óvárosa fölött magaslik. A muraui plébániatemplom Stájerország legrégibb és legérdekesebb gótikus szakrális építményének számít. Az építést 1284-ben kezdték meg a város fölött, a kastélyhegy déli lejtőjének felénél. Bár 1296-ban Szt. Mátyás tiszteletére felszentelték a templomot, az építmény végleges befejezése még néhány évig elhúzódott. A 700. évforduló alkalmából 1996-ban egy helyi művész, Hans Schattner az akkori káplánnal, Dr. Markus Plöbsttel együttműködve modern keresztutat alkotott a városi plébániatemplomhoz. 2006-ban a templomot kívülről újra felújították. Ezáltal visszakapta eredeti gótikus színezetét (fehér-piros).

A bodendorfi Cecília templom. Ez a kis gótikus ékszer, mely egy a 700-as években épült műalkotás, kb. 30 percnyi sétára található St. Georgentől. A Cecília templom, mely egyedül áll, faboltozatos mennyezetével és 15. századi freskóival tűnik ki. A monda szerint Margarethe Maultasch, akit Murau hasztalan megszállása, és lova patkójának meglazulása dühített föl, a súlyos vasat a faajtóba vágta, ahol ez még ma is látható. Érdemes megtekinteni az 1500 körüli időkből származó gazdagon díszített gótikus mennyezet, valamint a 14. és 15. századi kiváló minőségű freskókat (a három szent király, a Katalin, a Margit és a Cecília legendák). Szintén érdemes megtekinteni a külső fal 15. századi freskóit (Meister v. Schöder). Említésre méltó továbbá az egyszerű protestáns szószék.

Termelői piac. A muraui termelői piac már 1993 óta kínál a helyieknek és a vendégeknek helyi finomságokat. Március és december között minden pénteken 8.00-tól 12.00 óráig Schillerplatz-on, Murau városközpontjában.

Murau/St. Egidi erőmű és hallépcső. St. Egidiben a Murán a nyári hónapok során a megtekinthető a halútvonal és az erőmű. A halakat egyfajta „lépcsőn” terelik el az erőmű mellett.

ST.RUPRECHT

Famúzeum (részletek)

KALAND

Mura-völgyi vasút (részletek)

Golf: 4 golfpálya a régióban.

Rafting Stadl/Murban. A helyszínen a teljes felszerelés bérelhető. Árak 2019-ben: Próbakirándulás: 40,00 €; 12 év alatti gyermekeknek 35,00 €. Kalandtúra: 45,00 €; 12 év alatti gyermekeknek 40,00 €

FÜRDÉS

Laßnitz szabadidős tó. A Laßnitzban található tó fürdőzési lehetőségeket, játékszereket, egy hegyoldali csúszdát kínál. Teraszos étterem a tó mellett.

Stadl/Mur híres szabadidős központjáról: fürdőtó, fajátszótér, teniszpálya, strandröplabdapálya, gördeszkapálya remek aktív kikapcsolódást kínál. A jeges torony és a szabadesésű vízicsúszda a fürdőtó különlegességei. 

Strand St. Georgen ob Murauban. Természetes fürdőtó tiszta forrásvizzel. Vízicsúszda, gyerekmedence, ugrálóvár.

KIRÁNDULÁS MURAUBÓL

Nyári bobpálya Grebenzen (részletek)

A Grebenzeni Naturpark. A látogatókat csodákkal teli vízi világ várja Stájerország és Karintia határában a 2396 m magas Zirbitzkogel és az 1870 méteren fekvő Grebenzen között. A természetvédelmi park titkok és rejtett csodák kincstára. Ezen vízben gazdag természetvédelmi park legszebb kirándulóhelyei közé tartozik az idillikus lápvidék, mely ritka növényfajtáknak nyújt védelmet, várromok, melyek elmúlt idők néma tanúi és egy földalatti karsztforrásrendszer, mely az utolsó jégkorszak hagyatéka. A gyerekbarát kirándulóhely a kicsi látogatóknak is sok érdekességet nyújt.

Rejtvényes Meseerdő Zeutschachban (részletek)

Bobozás a Turracher Höhén. Almzeit élményvilág: alpesi kalandpálya izgalmas játékállomásokkal.(részletek)

St. Lambrechti apátság. A kolostor több mint 900 éves történelmébe az apátság gazdag múzeuma vezeti be a látogatókat. A múzeum különlegességei közé tartozik P. Blasius Hanf madárgyűjteménye.

Meseerdő (Märchenwald St.Georgen ob Judenburg) (részletek)

Krakau. Tó Krakaudorf-ban: fürdés, horgászás, fitnesz ösvény. Etrachsee tó: horgászás, csónakázás. Schattensee tó: fürdés, horgászás és vízikoronglövés -vízi tükörképre lövés. Günster vízesés: Stájerország legmagasabb (65 m) vízesése. 

Burg Mauterndorf (részletek)

Unzmarkt-Frauenburg. Irodalmi tanösvény: A 2012-ben megnyitott „Ulrich von Liechtenstein tanösvény“ az irodalomkedvelő látogatóknak nyújt tájékoztatást és változatosságot ellazító környezetben. Unzmarkt-Frauenburgon át az útvonal mentén a szobrok személyes véleménynyilvánításra hívja a középkori irodalom „mindig aktuális” témáinak területén. Szabadidőpark. A szabadidőpark Unzmarktban díjmentes fürdőzési élményt kínál a természetes fürdőző tóban 1.000 m²-es vízfelületen, és kicsiknek készített saját gyermekmedencével, saját szivárványos csúszdával és fa ugrótoronnyal. A nagyvonalú játszótér a gyermekeknek óriáspolippal, csúszdával és mászási lehetőséggel örömöt nyújt és szórakozást garantál.

Murtal Card üdülési kártya: (részletek)

 

©Steiermark Tourismus / Leo Himsl, Harry Schiffer

Tartomány:Steiermark
Település:Murau
Cím:8850 Murau
GPS: 47° 6′ 38.08958″, 14° 1′ 22.62061″
Honlap: http://www.murau-kreischberg.at

Régióválasztó

arrow_upward