» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2,3 hektáros területével a Naschmarkt Bécs legnagyobb és legkedveltebb piaca fontos szerepet játszik az osztrák főváros lakóinak ellátásában.


Mai formájában 1916-ban nyitotta meg kapuit, terveit Otto Wagner készítette. Nagyjából a mai Karlsplatz helyén már korábban is működött ugyan egy piac, a város nagyszabású modernizációja és átépítése miatt azonban a századforduló környékén át kellett költöznie a Wienfluss fölé. Az eredeti elképzelés az volt, hogy csak átmenetileg marad itt, a végleges helye pedig egy vásárcsarnokban lesz. Aztán jött az első világháború, majd a második, a bécsiek meg ott és úgy szerették, ahol van.

A piacon ma 123 állandó standnál kínálják a kereskedők a friss zöldséget és gyümölcsöt, 60 helyet pedig a termelőknek tartanak fenn. De nem csak a rendkívül gazdag és különleges árukészlet – például 250 féle fűszer, 300 fajta sajt és 60 féle ecet – vonzza a heti 64 ezer látogatót, hanem a gasztronómia és a vásárlási lehetőség sajátos keveréke is. Egy rántotta valamelyik standnál, aztán indulhat a bevásárlás, vagy éppen fordítva. Munka után összeszedik a másnapi ebédhez valókat, aztán még beülnek valamelyik vendéglőbe egy fröccsre. Michael Horak, a bécsi piacfelügyelet munkatársa szerint a Naschmarkt titka abban rejlik, hogy „itt kicsit úgy érzik magukat az emberek, mintha nyaralnának. Belépnek egy másik világba és elmerülnek a színes forgatagban”.

Hogy ez így maradhasson az elkövetkező száz évben is, 2010 és 2015 között teljeskörűen felújították a piacot: kicserélték az összes víz-, szennyvíz- és villanyvezetéket és akadálymentesítették a területet.

A Naschmarkt bolhapiaca

A bécsi Naschmarkton szombatonként már reggel 6:30-kor nyüzsög az élet. Ekkor nyit ugyanis a Naschmarkt híres bolhapiaca, ahol a megrögzött kincskeresők, gyűjtők és régiségvadászok már 40 éve járják a piac sorait, hogy az árusok legszebb portékáját meg tudják csípni.

Bár Bécs legnépszerűbb piaca már évszázadok óta várja a vásárlókat, a bolhapiac csak 1977-ben kezdte meg működését. Mára a 7.000 négyzetméteren elterülő bazár a helyiek és Bécs-barátok kedvenc bolhapiacává nőtte ki magát. A szecessziós környezetben nagyjából 400 árus portékájából válogathatnak a kincsvadászok. Legyen szó régi bútorokról, képekről, lemezekről, könyvekről, használt, de márkás ruhadarabokról, ékszerekről vagy porcelánról, itt minden gyűjtő kincsekre lelhet.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Naschmarkt
GPS: 48° 11′ 51.82026″, 16° 21′ 42.54844″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward