» Spanyolország

» Spanyolország » Katalónia » Katalónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Salvador Dalí szűkebb hazájában, Spanyolország észak-kelti részében három múzeum enged betekintést a szürrealista művész életébe és alkotásaiba: a központi múzeum Figuerasban, a Vár Púbolban és az egykori halászkunyhók a Cadaqués üdülőhelyhez közeli Port Lligatban.


A Dali szülővárosában, Figuerasban 1974-ben megnyílt múzeumban őrzik a művészi hagyaték nagy részét. Az egykori városi színház múzeummá átalakított épületében tekinthetők meg Dalí legjelentősebb művei. A múzeum Spanyolország legnagyobb turisztikai attrakcióknak egyike és a világ minden részéből érkező Dalí rajongók zarándokhelye.

Port Lligatban a több egykori halászkunyhóból felépült lakóház Dali magánéletébe nyújt bepillantást: a művész négy évtizedet töltött itt. A fehérre meszelt, több halászkunyhóból összeépített, zegzugos ház a hetvenes években a művészek találkozóhelyévé lett, s az excentrikus művész vendégeit többnyire a fallosz-alakú úszómedencénél fogadta. A csak előzetes bejelentés alapján látogatható házban látható gyűjtemények arról tanúskodnak, hogy Dalí örömét lelte a népművészetben és a giccsben.

Púbol vára az a hely, ahová visszavonult Dalí és felesége, Gala, akinek idős korára elege lett a nagy társasági életből. A szürrealista-játékos Port Lligattal szemben szigorúan józan küllemű rezidencia az orosz születésű Gala keze nyomát viseli. A művész múzsáját itt is temették el, Salvador Dalí pedig Figueras múzeumában alussza örök álmát.Tartomány:Katalónia
Cím:Figueras
GPS: 42° 15′ 59.87304″, 2° 57′ 49.83624″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward