» Spanyolország

» Spanyolország » Asztúria » Asztúria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A félsziget északi részén, Asztúria tartományban lévő Oviedo városa lett Spanyolország új gasztronómia fellegvára.


Tapas, gazpacho, paella – e spanyol ételek hallatán világszerte összefut a nyál a szánkban. Az ibériai konyha legismertebb elemei persze mind megtalálhatók Spanyolország új gasztronómiai fővárosában, Oviedóban is, de nagy hiba lenne, ha emellett nem próbálnánk ki a helyi különlegességeket.

 
 

A félsziget északi részén, Asztúria tartományban lévő Oviedo városa lett Spanyolország új gasztronómia fellegvára. Az egymilliós település Alicantét, Antequerát és Castellónt előzte meg a 2024-es évre szóló „Spanyol Gasztronómia Fővárosa" címért zajló versenyben. Oviedo az elismerést Cuenca városától veszi át ebben az évben.

A díjat 2012-ben hozta létre a Spanyol Turisztikai Újságírók és Írók Szövetsége, együttműködésben a Spanyol Vendéglátó Szövetséggel. Tették mindezt abból a célból, hogy a spanyol konyhán keresztül népszerűsítsék a helyi turizmust. A 2012-es és a 2022-es próbálkozás után Oviedo harmadik nekifutásra hódította el a címet. Á zsűri indoklásában kiemelte, hogy a város megérdemli a kitüntetést, hiszen az asztúriai konyha élvonalát képviseli, egy olyan konyháét, amely Spanyolországban és világszerte is egyre nagyobb teret hódít.

Oviedóban olyan főételek számítanak helyi specialitásnak, mint például a fabada, amely egy fehér babból és különböző húsokból készülő pörkölt. Vagy éppen a cachopo, amely egy borjúfiléből, sonkából, sajtból álló töltött, panírozott húsétel, jellemzően sült krumplival és gombával tálalva.

Akik könnyedebb ételekre vágynak, számukra igencsak jó hír, hogy Asztúria számít Európa egyik legnagyobb sajttermelő régiójának. Valamivel több, mint negyvenféle helyi sajtot készítenek tehén-, juh- és kecsketejből. Ezeket akár tapasként, vagyis előételként, esetleg desszertként, vagy szószok formájában is megkóstolhatjuk.

Mivel Asztúria tartomány a Kantábriai-tenger partján fekszik, Oviedo éttermei rendkívül gazdagok a tenger gyümölcseiben is. Kiemelhetők a llámparas és a berberecho, amelyek kifejezetten a régióra jellemző, különleges kagylóételek.

Nemcsak az ételekkel, hanem az italokkal sem áll hadilábon Oviedo. Asztúria világelsőnek számít az almabor, vagy közkeletűbb nevén a cider készítésében.

A tartományban hetven almabor készítő üzem (spanyolul sidrería) működik, amelyeknek a termékei oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkeznek, amennyiben italaikat az Asztúriában engedélyezett hetvenhat hivatalos almafajta valamelyikéből készítik. Az asztúriai cider körüli egyedülálló kultúrát az UNESCO éppen most fontolgatja, hogy a Szellemi Kulturális Örökség részévé nyilvánítja. Oviedóban városszerte hemzsegnek az almaborbárok, a legzsúfoltabb ebből a szempontból a Calle Gasconán, amit a helyiek csak „cider sugárútnak" hívnak.

A díj kihirdetését követően a város polgármestere azt mondta, hogy a gasztronómia Oviedo és Asztúria egyik nagy értéke, és a régió turizmusának motorja. Alfredo Canteli hozzátette: a címmel járó reflektorfénynek köszönhetően remélhetőleg egyre több turista érkezik majd hozzájuk.Tartomány:Asztúria
Cím:Oviedo
GPS: 43° 21′ 42.8922″, -5° 50′ 57.79932″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward