» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Piecenza egy kincsesláda, tele művészettel, történelemmel, valamint felfedezésre váró étel- és borászati hagyományokkal.


A piacenzai székesegyház

A román stílusú Santa Maria Assunta és Santa Giustina székesegyházat 1122-ben kezdték el építeni, és a város fő vallási helyszíne. A homlokzatra egy lépcsősoron keresztül lehet feljutni, rózsaszín márványból és homokkőből. 

Piazza Cavalli

Nevét a Francesco Mochi által barokk stílusban készített, Alessandro és Ranuccio Farnese két lovas szobrából álló, összetéveszthetetlen emlékmű miatt kapta. A tizenharmadik század vége felé épült, és még mindig széles körű hivatkozási pontot jelent azok számára, akik a városba érkeznek, vagy néhány óra alatt szeretnék meglátogatni. A Piazza Cavalli téren zajlik a piac, és itt található néhány történelmi épület, mint például az Il Gotico nevű, veronai rózsaszín márványból készült Palazzo Comunale és a Palazzo del Governatore. Az Il Gotico vendégül látta Francesco Petrarcát is.

A Palazzo Farnese múzeumai

Érdemes meglátogatni a Cittadella negyedben, a Palazzo Farnese épületében található múzeumokat is. Az 1300-ban épült plalazzoban számos múzeum található, csoportosítva és témák szerint felosztva, így mindenki meglátogathatja a neki tetszőket, a fegyverektől a festményekig, a régészeti leletektől a kerámiákig.

  • Régészeti Múzeum
  • Museo del Risorgimento
  • Kocsimúzeum
  • Fegyvertár: összesen 400 darab válogatott fegyver, amelyek különböző történelmi korszakokból, de különösen a 17. századból származnak;
  • Művészeti Galéria: a 14. századtól a 19. századig terjedő festmények gyűjteménye, köztük a Rizzi-Vaccari-gyűjtemény és Botticelli Madonna és gyermeke című mű.
  • Freskók, szobrok, kerámiák: különböző évszázadokból származó műalkotások, például szobrok és freskók, valamint kerámiák és egyéb tárgyak gyűjteménye.

Fájl:Duomo (Piacenza), facciata 01.jpg

Dóm, wikipedia/Mongolo1984

Templomok, amelyeket Piacenza városában érdemes meglátogatni

Sant'Antonino bazilika: eredete nagyon régi, Kr. u. 350-ről beszélünk. A bazilikát azonban 1000 körül gótikus stílusban átépítették. Különösen figyelemre méltó a nyolcszögletű harangtorony. Az 1400-as évek végén épült a romantikus kolostor is, amelyet később leromboltak. A következő évszázadok a barokk elemek és felépítmények beoltását hozták, de a 20. század elején Giulio Ulisse Arata piacenzai építész befejezte a restaurálási munkálatokat, amelyek célja a templom régi formájának visszaállítása volt. A bazilikát a város védőszentjének szentelték.

San Savino bazilika: a Via Alberini utcában található. Az ötödik század körül épült (de a barbár inváziók során elpusztult) román stílusban. Később a homlokzatot egy másik, barokk stílusú homlokzatra helyezték. A kriptában van egy padló, amelyen az állatövi jegyeket ábrázoló mozaik látható, míg a belső tér három hajóból áll, amelyeknek a fejezetei állati és növényi elemeket ábrázolnak.

Szent Ferenc-bazilika: a XIII. században épült román-lombard stílusban, Assisi Szent Ferenc tiszteletére, egy kolostorkomplexumon belül. Az évszázadok során a kerengőt kibővítették, majd a templomot kórházként, majd raktárként használták, hogy a 19. században ismét a szentnek szentelt plébániává váljon.

Santa Maria di Campagna-templom: ezt a templomot az 1500-ból származó csodálatos Pordenone-kupolája miatt érdemes meglátogatni. 2018-ban a Banca di Piacenza által végzett restaurálási munkálatok során egy járható ösvényt alakítottak ki, hogy a kupolát közelről is megcsodálhassuk. 

Városi Színház

Egy másik fontos állomás Piacenzában, amelyet maga Stendhal "ajánlott", aki ezt az épületet Olaszország legszebb épületének nevezte. Jelenleg gazdag opera-, balett- és színházi előadásoknak ad otthont. Építése 1803-ra nyúlik vissza, Lotario Tomba építésznek köszönhetően. Neoklasszikus stílusban épült, majd a Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico építette át, akinek a két színház közötti hasonlóságot köszönhetjük. A Via Giuseppe Verdi utcában található, a város szívében.

Ricci Oddi Modern Művészeti Galéria

Az 1800-as évek végén Ricci Oddi gyűjtő által alapított, aki a családja által örökölt palotát művészeti célokra akarta felhasználni. Modern művészeti galéria, amely 400 műalkotással és néhány monografikus teremmel büszkélkedhet. Hayez, Fattori, Pellizza da Volpedo, Boccioni, Carrà festményei, valamint egy eredeti Klimt-kép, a Hölgyportré, amelyet 1997-ben loptak el, és 2019-ben találtak meg. 

Piacenza környéke

Castell'Arquato: Olaszország egyik legszebb falujának tartják, felépítése Toledóra emlékeztet. A gyönyörű Rocca Viscontea panorámát nyújt a falura és környékére, míg a környező trattoriákban szalámit, tigelle-t, gnocco fritto-t, Gutturnio-t és a piacenzai hegyekből származó Pinot borokat kóstolhat.

Grazzano Visconti: egy másik varázslatos középkori falu; olyan, mintha egy tündérmesében lennénk, vagy mintha évszázadokkal visszaforgattuk volna az óra mutatóit. A vár uralja a középkori központot, amely 1400-ra nyúlik vissza.

Val Tidone: Pavia és Piacenza között található völgy, amely jól képviseli a "Piacenza édes dombjai" fogalmát, nagy parkokból, szőlőültetvényekből, de kastélyokból és történelmi emlékművekből is áll. A terület klasszikus ételei: tagliatelle alla boscaiola, rizottó gombával, főtt és párolt hús, polenta, párolt hús, de torták, mandulás sütemények és főtt must is. A sült gnocco, a pancetta, a coppa és a szalámi a legnépszerűbb szalámi és hideg sertéshúsból készült termékek, amelyek vonzzák a turistákat és a látogatókat, még ha csak egy kóstolóra is, mielőtt visszatérnének a város mindennapi életébe.

Marie-Louise von Habsburg piacenzai háza múzeum lesz

Az észak-olaszországi Piacenza város központjában található történelmi épületet, amely egykor Marie-Louise von Habsburg (1791-1847) tulajdonában volt, múzeummá alakítják át. Kiállítótermeket alakítanak ki benne, hogy elősegítsék a helyi kultúra terjesztését, kezdve Piacenza város történetével.

A felújítási munkálatok már megkezdődtek, és lehetővé teszik a termek felújítását anélkül, hogy azok különleges jellemzői megváltoznának. Az 1832-ben épült épület Piacenza katonai területén található, egy olyan területen, ahol eredetileg az ősi Teatro Ducale della Cittadella, a hivatalos udvari színház állt. A színház 1798. december 24-én tűzvészben elpusztult.

Marie-Louise főhercegnő, II/I. Ferenc császár legidősebb lánya a Franciaország elleni osztrák háborúk idején Metternich herceg ösztönzésére feleségül ment Napóleon francia császárhoz.

Ennek célja a Habsburgok gyenge pozíciójának megerősítése volt a forradalmi háborúk idején. Napóleon katonai veresége jelentette Marie-Louise számára a kiutat ebből a nem szeretett házasságból. Észak-Itáliába ment, és Napóleon halála után feleségül ment udvaroncához.

Mária Luigia régensnő - ahogy a főhercegnőt Itáliában ismerték - kormányzása alatt Parma és Piacenza városa az ő javára változott. A főhercegnő megszervezte a pénzügyeket, élénk építkezési tevékenységet fejtett ki és előmozdította a hercegség kulturális életét. A híres pármai Teatro Regio színházzal Itália egyik legszebb neoklasszicista színházát építette.Tartomány:Emilia-Romagna
Cím:Piecenza
GPS: 40° 39′ 17.01288″, 14° 48′ 42.9408″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward