» Olaszország

» Olaszország » Campania » Amalfi-part


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Amalfi-partnak, híres üdülőhelyei Sorrento, Positano, valamint a vidék "névadójának" számító Amalfi.


1997-ben az Amalfi-partot az UNESCO világörökségi listájára is felvették a mediterrán táj kiemelkedő kulturális és természeti értékei miatt.

A legjobb programok az Amalfi-parton

#1 Positano

#2 Amalfi-parti túrázás

#3 Amalfi-parti strandok

AMALFI

A legendák szerint a város Héraklész egyik szerelme, egy Amalphi nevű nimfa után kapta a nevét, akit ezen a vidéken temettek el.

A várost 320-ban, Nagy Konstantin császár katonái alapították, az első írásos feljegyzés róla a 6. század végéről származik. Ezután Bizánchoz tartozott. Az Amalfi Köztársaság 850-től 1135-ig élt, bukása után Amalfi hanyatlásba kezdett. Az újabb fellendülést az eredményezte, hogy 1807-ben Napóleont annyira elvarázsolta szépsége, hogy út építését rendelte el Nápolyból. 1861-ben a város a Nápolyi Királysággal együtt az Olasz Királyság része lett, a 20. század eleje óta pedig kedvelt turistacélpont.

Amalfi hangulatát meghatározza csodálatos természeti környezete, a város szűk, kanyargós, meredek utcái, a sziklák és a fehér sziklafalak, valamint a buja déli növényzet. A 1315 méter magas Monte Cerreto lábánál fekvő vidék szépsége számos művészt megihletett. 

A tengerpart és a csodás táj mellett, több építészeti látványosság is megtekinthető. Amalfi fő nevezetessége impozáns székesegyháza, a Szent András Katedrális. A Piazza Duomon, Amalfi szívében álló katedrális a 13. században épült, de 9. századi részeket is tartalmaz. A 13. század óta többször átépítették, felújították. A katedrális homlokzata a 19. században teljesen megújult. A székesegyház belső tere is rendkívül gazdag, igazán szép kincsek láthatók itt. A székesegyház épületegyütteséhez tartozik még egy 9. században épített templom, valamint kolostor, kripta, harangtorony és lépcsősor. Szent András apostol földi maradványait 1208-ban helyezték el a dóm alatti kriptában.

A város főterének (Piazza del Duomo) oldalán található a Sant'Andrea (Szent András)-díszkút, amely 1760 épült barokk stílusban. Kezdetben a katedrálissal szemben állt, később azonban áthelyezték mai helyére. A kút talapzatát a helyiek mindig friss virággal díszítik, így köszönve meg védőszentjüknek, hogy 1544-ben megmentette a várost a szaracén kalózok fosztogatásától. A legendák szerint amikor a lakosok meglátták a közeledő szaracén hajókat, imádkozni kezdtek Szent Andráshoz, aki megkönyörült rajtuk és hatalmas vihart kavart a tengeren, visszavonulásra késztetve a kalózokat, akiket a hírhedt Hayreddin (ismertebb nevén Barbarossa, azaz Rőtszakállú) vezetett.

A győzelemről minden évben Szent András névnapja (június 27-e) emlékeznek meg. A győzelmet Szent András segítségeként könyvelték el, ezért évente nagy fesztivált rendeznek tiszteletére. Ilyenkor a szent két és fél méter magas, ezüstből készült szobrát kihozzák a katedrálisból és a tengerpartra viszik, ahol ünnepi misével tisztelegnek előtte.

A tengerparti sétány, azaz a Corso Repubblica Marina mentén is több szép épület tekinthető meg: többek között a városháza (Palazzo del Municipio). A sétány végén a Piazza Flavio Giola tér, tőle nyugatra Európa egyik legrégebbi hajógyárának maradványai látszanak.

Piazza Flavio Gioia téren áll a névadó, Flavio Gioia bronzszobra, aki 1302-ben született a városban, nevéhez kötődik az iránytű második felfedezése. Az iránytűt tulajdonképpen a 7. században fedezték fel kínai utazók, akik aztán továbbadták tudásukat az araboknak. Mivel Amalfi kereskedői szoros kapcsolatban álltak az arab világgal, így ők az elsők között voltak a nyugati világban, akik az eszközt használhatták utazásaik során.

A város nyugati végében áll a kapucinusok kolostora (Convento dei Capuccini), amelyet 1212-ben alapítottak a ciszterciek s csak később került a kapucinusok tulajdonába. Ma a város nagyhírű szállodája működik benne, amely a 19. század végén és a 20. század elején az európai művészek és nemesség egyik kedvenc találkozóhelye volt.

A város északi végében, a Chiarito által kialakított szurdokvölgyben található a Valle dei Mulini, azaz a Malmok völgye, amelynek érdekessége két, napjainkban is működő papírmalom: a Cavaliere és Amatruda. Amalfi virágkorában tizenhat malom működött itt és a 19. századig ezek látták el a Nápolyi Királyságot papírral.

Az Amalfi felé emelkedő hegy tetején fekszik Pogerola, egy kis falu, amely napjainkban csendes üdülőközpont. A falu helyén egykor vár állt, amelyet 1201-ben alapítottak Castrum Pigellule néven az arab támadások elleni védelem céljából. A kis településen három templom áll, amelyek közül a legjelentősebb a 13. században épült San Michele, értékes bizánci stílusú freskóival. Az egykori várból egyetlen torony maradt fenn, a Torre Pogerola.

Amalfiban három múzeum működik:

Museo Civico: Amalfi történetét mutatja be. Legértékesebb kincsei a Tabula Amalphitana eredeti példánya és Domenico Morelli néhány festménye.

Museo Della Carta: a papírkészítés történetét és módszereit mutatja be.

Museo Flavio Gioia: az iránytű második feltalálójának egykori házában rendezték be a tudós életét bemutató kiállítást.

POSITANO

Positano, Sorrento közelében található és az Amalfi-part többi településével együtt 1997 óta része az UNESCO Világörökségének. Egy szurdokvölgyben fekszik, ahonnan a tengerpart könnyen megközelíthető. Strandja, a Spiaggia del Fornillo, Olaszország egyik legszebb strandja.

A hajdan a hajógyártásból meggazdagodott város a 16-17. századtól kezdődően hanyatlásnak indult. A 19. század közepére lakosságának több mint felét elveszítette, akik főleg az Egyesült Államokba vándoroltak ki. A 20. század első felében már szegény halászfalunak számított. Az 1950-es évektől kezdtek el özönleni a turisták Positanóba, miután John Steinbeck 1953 májusában esszét közölt a városról. "Positano mélyre hatol" - írta Steinbeck.

"Álomhely, amely nem tűnik valóságosnak, amíg ott vagy, de hívogatóan valóságossá válik, ha elhagytad."

A magyar festők közül Aba-Novák Vilmos és Patkó Károly dolgoztak itt.

Positano számos film helyszíne is volt, mint például az 1994-ben készült Only You (főszereplők: Marisa Tomei és Robert Downey Jr.) vagy a 2003-ban készült Napsüttötte Toszkána Diane Lane-nel.

SORRENTO

Sorrento az egyik legfelkapottabb olaszországi turistacélpont. A legenda szerint Odüsszeusz unokája, Liparus, Ausonus fia alapította. Augustus és Tiberius császárok kedvelt üdülőhelye volt a közeli Capri szigete, ezért a közeli Sorrentót is hamar megkedvelték a rómaiak.

Itt született Torquato Tasso, a Megszabadított Jeruzsálem című barokk eposz szerzője, akinek tiszteletére márványszobrot emeltek.

Malmok Völgye. Sorrentóban, meredek sziklafalak között bújik meg egy csodaszép vadregényes völgy ódon, romos malmokkal fűszerezve. A 8-10 méter keskeny szurdokban, a Vallone dei Mulini sűrű növényzetében lapulnak meg a malmok romjai, amelyeket már a XVII. századtól lisztőrlésre és fűrészüzemként használták.

A malmokat 1866-ban magukra hagyták, mert a sorrentói Piazza Tasso létrehozása elszigetelte a völgyet a tengertől, az urbanizáció pedig magával hozta a flóra és a fauna megváltozását, a megnövekedett páratartalom ellehetetlenítette a malom működését, így az gazdátlanul maradt.

Miután az emberek elhagyták a völgyet, a 80%-os páratartalmú völgyben a növények burjánzásnak indultak, megtalálhatók itt páfrányok, kúszónövények és több húsevő növény is. A sűrű növényzetből kiágaskodó épületek ódon romjai különösen szép látványt nyújtanak.

A Malmok Völgye a regényes zugokat kedvelők sétahelyei.

Punta Campanella. A Campanella-fok a Sorrentói-félsziget végében található. Elválasztja a Nápolyi-öblöt és a Salernói-öböltől. A fokkal átellenben fekszik Capri szigete. A fok területén található a Lattari-hegység legnyugatibb csúcsa, a 497 m magas Monte San Costanzo. Az ókori görögök Athéné-foknak nevezték egy itt épült templom után, melyet a legendák szerint Odüsszeusz alapított. A rómaiak idején Minervát tisztelték a templomban. Az egykori templom helyén 1335-ben Anjou Róbert egy őrtornyot épített a szaracén kalózok elleni védelem érdekében, amelynek neve Torre di Minerva és amelynek romjai ma is láthatók. A közelgő veszélyt harangozással jelezték, innen származik a fok mai megnevezése (campanella).

RAVELLO

Ravello az egyik legszebb pontja az Amalfi-partoknak. A 2500 lakosú üdülőhely természeti szépsége és gyönyörű látképe miatt népszerű a turisták körében.

A 13. században épült Villa Rufolo pedig a városka gyöngyszeme. A villa kertjéből elénk tárul a tenger és a partvidék lenyűgöző panorámája. A Lovagok tere alatt található kertet a 19. századi romantika jegyében alakították ki, egykori skót tulajdonosa, Neville Reid megbízásából.

Az Il Pozo (Kút) körüli romos terület egzotikus növényeknek ad otthont. A villának ez a része inspirálta Richard Wagnert a Parsifal megíráskor.

A Belvedere a kert legszebb része. A meredek sziklafalon kiépült teraszról lélegzetelállító kilátás nyílik a Salernói-öbölre. Itt rendezik meg nyaranta a Ravello Fesztivált. Ilyenkor ideiglenes színpadot emelnek, amely a sziklán túlnyúlik és látszólag a semmiben lebeg. Ravellót a zene városának is hívják. 

FURORE: Az Amlafi-part rejtőzködő városa

A gyönyörű Amalfi-parton fekvő Furore hírnevét egy mély szakadéknak köszönheti, amely a kíváncsi szemek elől elrejtette a városkát.

A szurdok rejti el a kíváncsi szemek elől a városkát: nem látszódnak az utcák és lépcsők, amelyek a tengerparthoz vezetnek, így Furore szinte teljesen elszigetelt az arra járó turisták elől. Ezért kapta Furore a

"városka, amely nem létezik becenevet".

Egyszer azonban a polgármester úgy döntött, ideje a pici települést feltenni a térképre. Törvényt hozott, hogy az összes házat rikító színekre kell festeni, így nem tudnak elbújni a turisták szemei elől. Ez a hagyomány egészen máig fennmaradt, így minden szeptemberben művészeket hívnak a világ minden tájáról, hogy dekorálják ki a házakat.

Furore legnagyobb látványossága az úgynevezett fjord vagy Fiordo. Ez valójában egy ria - egy szűk tengervájta szurdok, amelyet valójában Schiato patak mélyített ki, a hegyről a tengerbe folyva. A parton egy csoport ház áll, ahol az öreg halászok laknak. A fjord a legrégebbi része Furorénak. A városközpont 300 méterrel van feljebb.

A fjord felett egy ívelt híd vezet át, amelyen az országút megy. A 30 méter magas hídon tartják minden nyáron a nemzetközi búvár bajnokságot.

A helyi újságok a fjordot igazi turista látványossággá tették. Az öreg mészégető kemencét átalakították bárrá és ajándékbolttá, a régi házakat felújították, és már múzeum is van a városka történetéről és állatvilágáról. A szurdok délben a legszebb, amikor a nap besüt a szűk fjordba, és pár métert felmelegít, ilyenkor sok ember látogat el ide.

Kirándulások a környéken

Costiera Amalfitana. Végtelen tenger, elképesztő panoráma és a hajmeresztő szerpentinút jellemzi Olaszország legszebb partszakaszán tekergő utat. Az Amalfi-part városait a világ egyik leglátványosabb autóútja, a Costiera Amalfitana köti össze. Sokak szerint az Amalfi-part Olaszország legszebb kilátást nyújtó útja, hiszen zöld hegyek és pasztell-színű házak szegélyezik. Nem a legegyszerűbb végig vezetni rajta a szűk kanyarok miatt (75 db!), de a kilátás egyértelműen a világ egyik legnagyobb élményét nyújthatja. Az út legnépszerűbb része Sorrentótól Salernóig tart. Érdemes tavasszal érkezni, nemcsak a kellemesebb időjárás miatt, hanem ilyenkor kevesebb a forgalom is.

Istenek ösvénye. A túraútról csodálatos kilátás nyílik az Amalfi-partra, innen készíthetjük a legszebb fényképeket. Tiszta időben még Capri szigete is látható.

Érdemes befizetni egy hajókirándulásra: a hajó az Amalfi-part települései mentén (Ravello, Positano, Atrani, Praiano, Maiori és Minori.) haladva Capri szigetére viszi el a turistákat, a szigeten három órát el is lehet eltölteni.

Érdemes megtekinteni a Nápolyból is elérhető, festői Capri vagy Ischia szigeteket.

Pompeji és a Vezúv sincs messze: a vulkán fantasztikus kirándulási célpont lehet, a csúcs Pompejből, busszal és taxival is elérhető - az utolsó 500 m-t azonban mindenkinek gyalog kell megtennie.

Limoncello

Sorrento és Amalfi a limoncello-gyártás (citromlikőr) központjai, ugyanis a legjobb citromfajták az Amalfi-parton teremnek. A legízesebb citromfajta a sfusato amalfitano, amelyet nemesítéssel állítottak elő.

Tartomány:Campania
Település:Amalfi
Cím:Costiera Amalfitana
GPS: 40° 38′ 0.02004″, 14° 36′ 10.42668″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward