» Olaszország

» Olaszország » Campania » Amalfi-part


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Végtelen tenger, elképesztő panoráma és a hajmeresztő szerpentinút jellemzi Olaszország legszebb partszakaszán tekergő utat.


Az Amalfi-part városait a világ egyik leglátványosabb autóútja, a Costiera Amalfitana köti össze. Sokak szerint az Amalfi-part Olaszország legszebb kilátást nyújtó útja, hiszen zöld hegyek és pasztell-színű házak szegélyezik. A hihetetlen út már az UNESCO Világörökség része. Nem a legegyszerűbb végig vezetni rajta a szűk kanyarok miatt (75 db!), de a kilátás egyértelműen a világ egyik legnagyobb élményét nyújthatja.

Az itt vezető legnépszerűbb útvonal Sorrentótól Salernóig tart.

Érdemes tavasszal érkezni, nemcsak a kellemesebb időjárás miatt, hanem ilyenkor kevesebb a forgalom is.

1997-ben az Amalfi-partot az UNESCO világörökségi listájára is felvették a mediterrán táj kiemelkedő kulturális és természeti értékei miatt.

Amalfi-parti vezetési tilalom a közlekedési káosz ellen

A főszezonban már évek óta ideiglenes tilalom van érvényben a lakóautók és lakókocsik számára az Amalfitana (SS163) 40 kilométeres szakaszán, Vietri sul Mare és Positano között.

2022 nyara óta a különösen keskeny és kanyargós, a meredeken lejtő partokra és a Salernói öbölre nyíló csodálatos kilátást nyújtó szakaszt átmenetileg a normál gépkocsik számára is lezárták. Ez a növekvő közlekedési káosz ellensúlyozására szolgál.

A rendelet vonatkozik a külföldi rendszámú autókra, a bérautókra, a turistabuszokra és az Amalfitana mentén szállást foglaló utasokra is. A taxik, buszok és motorkerékpárok, Vespák és egyéb kétkerekűek mentesülnek a vezetési tilalom alól. Aki megszegi a rendeletet, annak pénzbírságra kell számítania.

Tipp szállással rendelkező turistáknak: tervezze meg az érkezését és távozását úgy, hogy elkerülje a zárvatartási időt. A Vietri sul Mare-i vasútállomáson egy nagy parkoló is található. A vendégek ott parkolhatnak, és a szállodatulajdonosok vagy a bérbeadók felvehetik őket.

Vonattal vagy autóval Vietribe, ahonnan óránként indul hajó Amalfiba, ahonnan át lehet szállni Positanóba vagy Caprira. A tengerparti úton rendszeres buszjáratok is közlekednek.

Vezetési tilalom 2024-ben

Az Amalfi-parton a következő időpontokban csökkentik a forgalmat:

  • Húsvét környékén (március 25-től április 2-ig bezárólag).
  • Április 24-től május 2-ig bezárólag (a "Felszabadulás napja" és a "Munka ünnepe" ünnepnapok környékén).
  • Július 15-től július 31-ig és október 1-től október 30-ig: csak szombaton és vasárnap.
  • Augusztusban és szeptemberben a hét minden napján.

Ezekben az időszakokban naponta 10 és 18 óra között a következő forgalomszabályozási rendszer, illetve vezetési tilalom van érvényben:

  • Páros napokon a rendszámtáblán páros végű számjegyekkel rendelkező gépkocsik nem közlekedhetnek.
  • Páratlan napokon a rendszámtáblán páratlan végszámmal rendelkező autók nem közlekedhetnek.

A rendelet a külföldi rendszámú autókra, a bérautókra és a turistabuszokra is vonatkozik.

Azok az utazók, akik az Amalfitana vezetési tilalom útvonala mentén foglaltak szállást, mentesülnek a 2024-es vezetési tilalom alól. Ellenőrzés esetén elegendő a szállásfoglalást felmutatni.

A taxik, motorkerékpárok, Vespák és egyéb kétkerekűek mentesülnek a vezetési tilalom alól.

Aki megszegi a rendeletet, annak pénzbírságra kell számítania.

A lakókocsikra és lakóautókra már évek óta a következő szabályok vonatkoznak: reggel 6.30-tól éjfélig az év minden napján tilos a közlekedés. A szabálysértések legalább 100 eurós bírságot vonnak maguk után.Tartomány:Campania
Cím:Amalfi
GPS: 40° 38′ 0.0064″, 14° 36′ 9.8307″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward