» Spanyolország

» Spanyolország » Valencia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Valencia a narancs és a paella, vagyis a rizses, friss, tenger gyümölcseivel készült, fűszeres egytálétel hazája.


Valószínűleg nincs még egy olyan európai metropolisz, ahol a városképet annyira a narancs és a mandarin uralná, mint Valenciában. 

Narancs

Valenciát, mint Európa narancs- és mandarintermelő fővárosát. A város körül több száz négyzetkilométernyi örökzöld ültetvény terül el. A régió gazdálkodói valamivel több mint hárommillió tonna trópusi gyümölcsöt takarítanak be, amelynek nagy részét Európába - köztük Ausztriába - exportálják. Elég egy pillantást vetni a címkére, és nagy valószínűséggel sok helyen olvashatjuk a "Comunidad Valenciana", azaz Valencia állam kifejezést. A városi tanács adatai szerint Valencia utcáin pontosan 9085 narancs- és mandarinfa díszít, további 2144 pedig a parkokban.

Ezeknek a fáknak a különlegessége, hogy lombjukat soha nem veszítik el, hanem egész évben zöldek. November és március között a gyümölcsök a téli napsütésben érnek, április és május között pedig virágzás van. Ekkor a várost és az egész régiót elárasztja a narancsvirágok intenzív és édes illata. Nem csoda, hogy a Valenciától északra fekvő festői partszakaszt "Costa del Azahar"-nak (narancsvirágos part) nevezik. 

A mezőgazdaságnak köszönhetően Valencia egykor gazdag várossá vált. Az 1900 és 1920 közötti időszakból származó lenyűgöző épületek és egész utcák ennek a jólétnek az élő örökségét képezik. Az akkori építészek nemcsak a "modernizmusra", a szecesszió spanyol értelmezésére támaszkodtak, hanem a narancsot újra és újra díszítőelemként használták.

Ennek csodálatos példája az "Estación del Norte", amely 1917-ben, a szecessziós építkezési boom kellős közepén épült, és amelynek homlokzatát narancssárga motívumok díszítik. Ma az Északi pályaudvar jegycsarnoka a városi séta egyik kihagyhatatlan látnivalója. Az érzékek igazi lakomája a város központi vásárcsarnoka, amely ugyanebben az időben épült, és ahol a valenciai mezőgazdaság sokszínűsége a "Mercado Central"-ban mutatkozik meg igazán. És itt is, a piaccsarnok közepén álló magas kupolára felnézve, a narancsok mint díszítőelemek kihagyhatatlanok. A "Mercado Colón" főteraszát egy csodálatos mozaik díszíti, amely mezőgazdasági jeleneteket ábrázol (természetesen a narancsot is). A Valencia szecessziós negyedének szívében található, 1916-ban épült Kolumbusz Vásárcsarnok a város egyik divatos találkozóhelyévé vált, ahol számos utcai kávézó található a magas acélszerkezet alatt. Ideális hely egy hűsítő "Agua de Valencia" rendelésére, egyfajta koktélra, amely spanyol cava és - hogyan is lehetne másképp - narancslé keverékéből áll.

Paella

A paellát az egész világon a spanyol nemzeti ételként ismerik, bár csak kevesen tudják, hogy ez a rizsétel valójában Valenciából származik. A mórok nemcsak a narancsot vagy keserűnarancsot hozták magukkal Kínából, hanem a rizst is.

Valencia déli peremén található az Albufera természetvédelmi terület, amelynek szíve egy közel 24 m2-es édesvízi lagúna. A nyolcadik század óta termesztenek itt rizst, és még ma is láthatjuk a rizstermelőket, akik a nehéz traktorok ellenére bokáig gázolnak az elárasztott földjeiken, és ellenőrzik a földek állapotát.

 

 

Látnivalók

Bioparc. Állatkert szabadon mászkáló állatokkal.

L'Iber Museo de Los Soldaditos de Plomo. Játékkatonák Múzeuma

Strandok. Több kék zászlós strand.

Óváros. Plaza de la Virgen köré szerveződött El Carmen negyed girbegurba utcácskáival.

Katedrális. Valencia első katedrálisát 1262-ben kezdték építeni. A katedrális mennyezeti freskóit Francesco Pagano és Paolo de San Leocadio olasz festők 1481-ben készítették. A mestereket Rodrigo Borgia pápai követ (a később VI. Sándor pápa) kérte fel a munkára. Az itáliai művészduó hivatalos pápai festőként dolgozott VI. Sándor pápasága alatt - sőt már korábban is, mikor a pápa még csak Valencia érseke volt. A mesterek munkáját így sok más délkelet-spanyolországi templom is őrzi. Az iratok szerint az elkészült freskó nem tetszett a templom elöljáróinak, és nem is akarták kifizetni az érte járó 3000 dukátot. A festők ekkor fellebbeztek a Valenciai kormányzathoz, és nyertek. A freskó jelentőségét mutatja, hogy az olasz reneszánsz spanyolországi megjelenésének egyik legkorábbi példája. A mesterek által használt freskótechnika - vízfesték felhordása a nedves falfelületre - akkoriban ritka volt Spanyolországban, és ez az alkotás lehet az egyetlen, ami ilyen jó állapotban megmaradt.

Selyembörze vagy Tőzsdepalota (Lonja de La Seda). A város legismertebb műemléke. A 15. században épült. Selyembörze a legszebb világi jellegű gótikus épületek egyikének számít Európában. 1996 óta az UNESCO Világörökségének kulturális helyszíne. 

Művészetek Városa (Ciutat de les Arts i les Ciències). A valenciai sztárépítész, Santiago Calatrava monumentális épületei körül nagy kiterjedésű vízmedencék hívogatják a látogatót elidőzésreAz öt épületből álló hatalmas és futurisztikus együttest, kulturális és tudományos központ több filmben is szerepelt már: itt forgatták a Holnapolisz című film jeleneteit és a Doctor Who, brit sci-fi sorozat egyik részét is.

Jardines del Turia. Gulliver játszótér

Oceanogràfic. Európa legnagyobb akváriuma, az óceán világát mutatja be

Museu de les Ciéncies Príncep Felipe. Príncipe Felipe Tudományos Múzeum

Hemisfèric. planetárium

Palau de les Arts Reina Sofía. Opera

L'Umbracle

Las Fallas fesztivál. Télűző ünnepségen parádékkal, tűzijáték bemutatókkal és a végén hatalmas tábortüzekkel várják a látogatókat. De ezek a tüzek már nem egyszerű kis máglyarakások, mint a 18. században az ácsmesterek műhelyei előtt, hanem pazar és több méter magas műalkotások. 2017 óta az UNESCO Szellemi kulturális világörökség védjegye alatt ünnepelhetik meg a valenciai télűző ünnepet.

Tartomány:Valencia
Cím:Valencia
GPS: 39° 28′ 11.667″, -0° 22′ 34.63716″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward