» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mošćenice városa az Isztriai-félsziget északkeleti részének legszebb városa. A középkori városka az Učka alatti meredek sziklaszirten épült, vastag falak övezik, és kővel kirakott, szűk utcácskák szabdalják.


A város történetének hajnalán ezeket az utcácskákat a liburnok, az illír törzsek egyikének lába tapodta. Kisméretű, gyors evezős hajóikkal sok borsot törtek a rómaiak orra alá. Miután a rómaiak mégis elfoglalták az Isztriai-félszigetet, ezeket a hajókat is a flottához csatolták, s „liburnusoknak” nevezték el őket. 

A város viharos történelme során sokszor gazdát cserét, de sikerült kiállnia az idők viharát, és a mai napig igen jó állapotban maradt meg. Mošćenice városába csak egy kapu vezet, amely fölött a Habsburgok címere van kifaragva, a házak pedig olyan szorosan állnak, hogy a városban egyetlen tér sem található. A városképet a Szent András apostolról elnevezett templom uralja.

Mošćenice fölött a Perun nevű hegy magasodik, amely a mennydörgés szláv istenéről kapta a nevét, a mošćenicei kertekben és a várfalakon kívül elterülő mezőkön pedig nagy számban virul a horvátok nemzeti virága, a nőszirom, amely – horvátul legalábbis – a viharisten feleségéről (perunika) kapta a nevét.

Odafentről gyönyörű látvány nyílik Krk és Cres szigetére, valamint az egész Kvarner-öbölre, éjszaka pedig a távolban Rijeka fényei is látszanak. Mošćenice városa, csakúgy, mint az összes többi régi város, a parton egy utódvárossal is rendelkezik. Utódjával, Mošćenička Dragával két út is összeköti: egyrészt a patak, amely a dragai kanyon mentén folyik egészen a város strandjáig, ahol belefolyik a tengerbe, másrészt a két város közti lépcsősor.

Mošćenička Draga, akárcsak a közeli Opatija és Lovran, fontos idegenforgalmi központ. A városban szép tengerparti sétányok és elegáns villák találhatók. Az egyik legszebb, a Villa Zagreb, nem nagyságával, hanem varázslatos küllemével nyűgöz le mindenkit, arra csábítva az arra járó turistákat, hogy megálljanak és lefényképezzék. A helyiek szívesen díszítik házaikat a tengerpartról származó kavicsokkal és kagylókkal is, ami érthető is, hiszen a házak közvetlenül a tengerparton épülnek – ami egykor az építőanyagok forrása volt, ma már az itt élők fő megélhetésének forrásaként szolgál. A turizmus és a vendéglátóipar a helyiek legfontosabb megélhetési forrása, ráadásul Mošćenička Draga a Kvarner-öböl egyik legszebb strandjával dicsekedhet.

Különleges attrakció a Mošćenička Dragában található Trebišća-Perun mitológiai és történelmi tanösvény is, amely a régi szláv mitológiában nagy jelentőséggel bíró helyszíneken kalauzolja végig a látogatókat. Tartomány:Isztria
Cím:Mošćenice
GPS: 45° 13′ 34.71924″, 14° 14′ 51.03132″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward