» Csehország

» Csehország » Libereci kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Úgy tartják, hogy az alvilág bejárata ebben a várban van. A vár belső falait középkori festmények díszítik.


Az épület, amelynek homlokzatát és az időjárás által megkopott, régi tetőszerkezetét nem túl látványosnak találjuk, a Szudéta-hegység közepén áll, sűrű erdővel körülvéve. Houska azonban minden, csak nem hétköznapi: a kastélyról évszázadok óta mesélnek történeteket, amelyek nemzetközi hírnévre tették, és a turisták és televíziós stábok célpontjává tették.

A környező falvak lakói úgy hitték, hogy a Blatce falu közelében fekvő várat csak azért építették, hogy bezárja a pokol kapuját.

Houska vára körül mítoszok és legendák szövődtek. Prágától mintegy 60 kilométerre északra található épület állítólag nem erődítményként vagy nemesi családok otthonaként szolgált, hanem egyetlen célt szolgált: a pokol kapujának lezárását. 

Démonok, szörnyek és furcsa állati lények

A vár 13. századi építése előtt állítólag furcsa lényeket láttak repülni az égen - félig ember, félig állat. Azt is mondják, hogy az állatok, amelyek nyilvánvalóan csak éjszaka mozogtak, vérnyomokat hagytak az erdőben. Mindezt egy mély lyuknak tulajdonították a sziklás tájban, aminek - legalábbis úgy tűnt - nem volt látható vége. Az emberek úgy hitték, hogy ez egy lyuk az alvilágba, közvetlen kapcsolat a pokolba.

A néphagyomány szerint a végtelen barlangba leereszkedő emberek baljós szörnyekkel találkoztak, és néhányukat elhurcolták, és soha nem tértek vissza.

A férfi, aki visszatért és 30 évet öregedett

A barlang által terjesztett rettegés olyan nagy volt, hogy bűnözők megbüntetésére is használták. A halálra ítéltek választhattak: vagy megengedték, hogy belelökjék őket a sziklaüregbe, és egyenesen a túlvilágra szállítsák őket, vagy hajlandóak voltak leereszkedni és "felfedezni" a barlangot.

Egy beszámoló szerint egy bűncselekményért elítélt férfi elfogadta ezt az ajánlatot, és leereszkedett a lyukba. Fel kellett volna tárnia, hogy van-e padló, és hogy mennyire tágul a barlang sziklája. De alig néhány másodperc múlva a férfi sikítani kezdett. Amikor kihúzták, nagyon zavarodott volt, és 30 évet öregedett: ősz haja és ráncai voltak. Nem sokkal később a férfi "tisztázatlan körülmények között" meghalt.

Az ehhez hasonló történetek gondoskodtak arról, hogy a környező területek akkori lakói féljenek a sziklában lévő titokzatos lyuktól.

A várnak lezárja a pokol bejáratát

Houska várát tehát állítólag csak azért építették, hogy bezárja a "pokol kapuját". A korai gótikus épület nem különösebben pompás. Van egy belső udvara és egy kétszintes kápolnája, amely a hagyomány szerint közvetlenül a pokoljárás felett található.

A várban lévő kápolnát pontosan a sziklában lévő lyuk fölé építették.

A vár felépülése után - a legendák szerint - nem láttak több baljós szörnyeteget. Úgy hitték, hogy a vár masszív alapzata megakadályozta, hogy a pokol teremtményei és a démonok felemelkedhessenek a mi világunkba.

Úgy tűnt, mintha az épület arra szolgált volna, hogy lezárja a pokol bejáratát. Végül is a várat nem védte semmi, ahogy az általában szokás volt, és a közelben nem voltak jelentős kereskedelmi útvonalak sem. Ráadásul nem volt konyha, és nem jutott friss vízhez sem, ami lakhatatlanná tette, különösen azokban az időkben. Lakosok? Semmi. Az emberek számára egyértelmű volt: a vár védi meg őket az alvilágtól - és ez egyúttal bizonyíték volt arra is, hogy a szörnyű legendák valóban igazak.

Houska építésének valódi oka azonban nagyon banális

II Přemys Ottokár, aki 1253 és 1278 között Csehország királya volt, rendelte meg a várat és egy másik közeli várat. Houska pusztán adminisztratív célokat szolgált: a királyi birtokokat, földeket és birtokokat kellett itt kezelni.

Ez azonban nem változtatott a rémtörténeteken. Beszéltek arról, hogy éjszaka szellemek jelentek meg a kastélyban, és tárgyak repkedtek.

A második világháború alatt a Wehrmacht elfoglalta a kastélyt

A Szudéta-hegységben való elhelyezkedése miatt a Wehrmacht 1945-ig magának tartotta a várat. Ez azonban további legendákat szült, például azt, hogy Houskát a nácik nem részletezett kísérletekhez használták. Állítólag az ott jelenlévő "pokoli erőket" használták erre.

A háború után az épület visszakerült Josef Šimonek, a Škoda Művek elnökének leszármazottaihoz, akik még 1924-ben megvásárolták a várat, és nyári rezidenciává alakították át.

Az emberek még ma is megmagyarázhatatlan jelenségekről számolnak be: Az autók például nem indulnak el a Houskát körülvevő erdő közelében, és egyesek szerint sikolyok hallatszanak a kastély alól.

Látogatás a várban

A kastély csak 1999 óta látogatható. Autóval a legegyszerűbb megközelíteni. Vonatok és a buszok is igénybe vehetők, de a megállók nagyon messze vannak.

A várban nemcsak a kápolnát látogathatjuk meg, ahol a 600 éves freskók egyes részei maradtak fenn, hanem a számos falfestményt is, köztük démonszerű alakokat és állatszerű lényeket ábrázoló képeket, amelyeket valószínűleg a számos mítosz ihletett.

Időközben a Houska-kastély több nemzetközi televíziós műsor helyszíne is lett, amelyek azt állítják, hogy hangok és furcsa filmfelvételek segítségével bizonyították a szellemek létezését. Houska a világ hátborzongató helyeinek és kastélyainak rangsoraiban is újra és újra felbukkan.Tartomány:Libereci kerület
Cím:Houska
GPS: 50° 29′ 27.52386″, 14° 37′ 26.08122″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward