» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Marmolada a Dolomitok legmagasabb csúcsa: 3.342 m. A "Dolomitok királynőjének" is nevezik.


A Dolomitok egyetlen hegye, amely gleccserrel rendelkezik. Legmagasabb pontja, a Punta Penia (3342 m) egyúttal a Dolomitok legmagasabb csúcsa.

Dolomites, Marmolada, Italy, Mountains, South Tyrol

Itt található a világ legmagasabban fekvő múzeuma, a Marmolada Grande Guerra, amelyet az első világháborúnak szenteltek, a Marmolada csúcsán tekinthető meg.

Gondola Marmolada, Dolomites, Marmolada, Italy

Malga Ciapelából (1.450 m) indul a kabinos felvonó, három szakaszban jut fel a Marmolada gleccserre.

A felvonó szakaszai:

1. Malga Ciapela (1.450 m) - Banc d'Antermoja (2.350 m)

2. Banc d'Antermoja (2.350 m) - Serauta (2.950 m). Seruta középállomáson: önkiszolgáló étterem és I. világháborús múzeum gleccserbe vájt hadállásokkal. A múzeum ingyenesen látogatható

3. Serauta (2.950 m) - Punta Rocca (3.265 m). A Punta Rocca hegyállomáson egy barlangban egy Madonna szobor található, amelyet II. János Pál pápa áldott meg. Nyáron ezért sok zarándokkal találkozhatunk. A hegyállomáson található panorámateraszról lélegzetelállító körpanorámában csodálhatjuk meg a Dolomitok hegységeit.

I. világháború nyomai

Soha nem látott mennyiségben kerülnek elő az első világháborúból származó tárgyak a Marmolada-gleccserből, amely egy évszázad alatt csaknem a felére zsugorodott.

Világháborús „relikviákat” kereső kincsvadászok tucatjai járják a Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada északi lejtőjét, ahol a hegység egyetlen nagyobb méretű gleccsere található. A jégfolyam az első világháborúban súlyos hegyi harcok színtere volt.

A helyi médiumok beszámolói szerint a relikviavadászok szép számmal találnak egykori csajkákat, evőeszközöket, bakancsokat, dróthálódarabokat, bombákat, puskákat és szuronyokat, sőt előkerült egy kisebb, sziklába vájt erődítmény is a Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) és Veneto tartomány határán fekvő gleccseren. A gleccser területe 100 év alatt 420 hektárról 214 hektárra csökkent, és ma minden korábbinál könnyebb rábukkanni a száz éve mintegy 3000 méteres magasságban harcoló katonák dolgaira, eszközeire. A csendőrök próbálják megakadályozni a fosztogatást, az újfajta „aranylázat”, de – főleg a létszámhiány miatt – kevés sikerrel.

Klímaváltozás

A Marmoladán található a Dolomitok legnagyobb jégtömbje. A közel kétszáz alpesi gleccsert megfigyelő olasz kutatóközpont (CGI) számításai szerint a Marmolada jégtömbje 2040-re teljesen eltűnhet, ha a hőmérséklet emelkedése évről évre az eddigi ütemben folytatódik.

2022 júliusában több áldozatot követelő jégcsuszamlás volt a hegyen. A jégtábla a Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén.

A jégcsuszamlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: a tragédia előtti napokban a csúcshőmérsékletet, 10 Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán.Tartomány:Veneto
Cím:32020 Rocca Pietore, via Malga Ciapela 58
GPS: 46° 25′ 39.62892″, 11° 54′ 42.45804″
Honlap: http://www.funiviemarmolada.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward