» Svájc

» Svájc » Graubünden


Értékeld Te is:

A kényelmes panorámavonatokban az utasok zavartalanul csodálhatják az egyedülálló alpesi táj látványát és megismerhetik a 100 éves múlttal rendelkező vasúti járműveket is.


Bernina expressz – a gleccserektől a pálmafákig

A panorámavonat Svájc legrégebbi városa, Chur és az olaszországi Tirano között közlekedik a Rhätische Bahn vasúttársaság világörökségi szakaszán, Európa legmagasabb és a világ legmeredekebb vasúti pályáján. A vonat 55 alagúton és 196 hídon halad keresztül, végig káprázatos díszletek között: gleccserek mellett, vadregényes szurdokokon és olyan építményeken át, mint a 65 méter magas Landwasser viadukt.

Nem véletlen, hogy a neves amerikai világjáró újság, a National Geographic Magazine a világ egyik legszebb útvonalává választotta a Bernina expresszét. A közel 4 órás út Churból (585 m) az Albula-völgy vadonját át Oberengadinba, majd tovább Ospizio Berninán, az útvonal 2 253 m tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő, legmagasabb pontján keresztül egészen Poschiavo – Tirano (429 m) állomásig tart. Az útvonal szélsőséges éghajlati viszonyokat, kultúrákat és nyelveket köt össze. Az út során csupa izgalmas élmény vár az utasokra. Ezek közé tartoznak a kacskaringózó alagutak és az Albula-völgy felett átívelő szédítő viaduktok, valamint a Bernina-szorosnál a majdhogynem megérinthető közelségű gleccserek. A Bernina expressz csodálatos panoráma-útvonalon vezet át Churtól, Davoson és St. Moritzon át Tiranoig és vissza.

Glacier Express – a világ leglassúbb gyorsvonata

A hatalmas panorámaablakokkal felszerelt vonat Svájcban, Zermatt és St. Moritz között közlekedik, lassú haladása közben festői kilátást kínálva a környező hegyvidéki tájra – a Corvatschra, a Sils-tóra, a Rajna-szurdokra, a Gornergratra és a Matterhornra. A teljes út körülbelül nyolc óráig tart, ez idő alatt fedélzeti étkezés is igénybe vehető.

A vonat 1930 óta közlekedik kelet-nyugati irányban, a Bernina-hegytől Matterhorn felé és vissza. 2006 nyara óta tökéletesen új Glacier expressz járművek közlekednek a Davos/St. Moritz és Zermatt között. Az új vonatok kizárólag panorámakocsikból állnak, és az ülőhelyeken felszolgált ételeket a frissen készítik a vonat fedélzetén, miközben az utasok hat nyelven kapnak tájékoztatást a legfontosabb látnivalókról.

Túra a Rajna forrásához. A tenger feletti 2033 méteres magasságban található Oberalppass hágó a St. Moritz/Davos és Zermatt között közlekedő világhírű Glacier expressz útvonalának legmagasabban elhelyezkedő pontja. A vasútállomásról csodálatos hegyi út vezet a 2345 méter magasságban fekvő Toma-tóhoz (Lai da Tuma). Ebből a Graubünden kantonban található hegyi tóból ered a Rajna, innen indul 1320 kilométer hosszú útjára a tenger felé. Vízgyűjtőterülete magába foglalja Svájc nagy részét, egész Liechtensteint és Ausztria nyugati területeit. A Toma-tótól Plidutschán át vezet le az út Tschamutig, ahol már be lehet szállni a Matterhorn Gotthard vasút piros kocsijaiba. A közepes nehézségű túra időtartama közel 4 óra. Megtételére a június és október közötti időszak a legalkalmasabb.

UNESCO világörökség – vasúttechnikai mesterremek

2008. július 7-én az UNESCO világörökség-ügyi bizottsága úgy döntött, a Rhätische Bahn vasúttársaság Albula és Bernina vonalait felveszi a világörökségek listájára. A Rhätische Bahn ily módon az ausztriai Semmering vasút és az indiai Darjeeling vasút után a harmadik vasút, amely elnyerte e kitűntető címet.

A Thusis és St. Moritz (Albula), valamint St. Moritz és Tirano (Bernina) közötti szakaszok a magas alpesi vidék infrastruktúrakiépítésének tökéletes, műszakilag úttörő megoldásait és egyben a világ legegyedülállóbb keskeny nyomtávú vasútszakaszait foglalják magukba. Az Albula és a Bernina vasúti nyomvonalak különlegességéhez hozzájárul az őket egyrészről csodálatos természeti környezettel, másrészről rendkívül gazdag kulturális háttérrel befogadó táj is. Tartomány:Graubünden
Cím:St. Moritz
GPS: 46° 29′ 45.81312″, 9° 50′ 19.16808″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward