» Svájc

» Svájc » Lucerne » Luzerni-tó

Pilatus-hegy - A világ legmeredekebb vasútja


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az a bizonyos bizsergető érzés gyomortájékon, amikor a piros vonat elindul a svájci Alpnachstadból a Luzern házi hegyének is nevezhető 2132 méter magas Pilátus felé… Kicsit olyan, mintha hullámvasúton utazna az ember. A 48 fokos szögben közlekedő és ezzel a világ legmeredekebb pályájú fogaskerekűjének számító vasút 2014-ben volt 125 éves.


Az annak idején még gőzzel hajtott vasút indulását jelző legelső sípszó 1889. június 4-én hangzott fel. A vasúti pálya 400 nap alatt készült el 600 ember munkájának eredményeként. A világ mai napig legmeredekebb fogaskerekű-pályája egy mérnöki remekmű.

A Pilátus csúcsára (Pilatus Kulm) vezető 4618 méteres utat közel 30 perc alatt teszi meg, és közben a Vierwaldstätti-tóra és a közép-svájci Alpokra nyíló lélegzetelállító látvánnyal kápráztatja el utasait.

2023-tól nyolc új vasúti kocsi fog közlekedni az eredeti útvonalon. Ezek a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja átfogó technológiai megújításának központi elemei, és kialakításukkal, valamint a 360°-os panoráma kilátással fokozzák az utazás élvezetét. 

A 2118 méter magas Pilatus hegyen található a Pilatussee tó, amelyről azt tartották, hogy Pontius Pilatus nyugvóhelye, ezért a középkorban szigorúan tilos volt felmászni oda.

A hegy nemcsak a fogaskerekűvel, hanem a luzerni oldalról a Panorama-Gondelbahn kabinos felvonóval és egy libegővel is megközelíthető.Tartomány:Lucerne
Település:Luzern
Cím:Pilatus
GPS: 46° 58′ 46.0938″, 8° 15′ 17.28396″
Honlap: http://www.pilatus.ch/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward