» Franciaország

» Franciaország » Centre-Val de Loire » Loire-menti kastélyok


Értékeld Te is:

A kastély alapja egy középkori erőd volt, melyet VII. Károly és I. Ferenc alatt építettek át királyi rezidenciává. Itt halt meg Leonardo da Vinci, a kápolnában található a sírja is.


A Loire két partján terül el a festői kastélyáról (is) ismert város, Amboise, amelynek első okleveles említése 504-e nyúlik vissza. Vára, amelyet a normannok 843-ban leromboltak, újjáépítése után a Magyarországon is uralkodott Anjouk székhelye lett. A helységnek nevet adó Amboise családból a Valois-házi királyok korában hadvezérek, politikusok, főpapok kerültek ki. Az erődöt VIII. Károly (1483-1498) a Loire-völgy egyik legszebb reneszánsz kastélyává építtette át, amely a XVI. században a francia királyok kedvelt tartózkodási helye volt. Ott kötötték meg az amboise-i ediktumot és ott élt élete alkonyán Leonardo da Vinci, akinek hamvai a kastély kertjében épült Szent Hubert kápolnában nyugszanak. 

1431-ben került királyi kézre. Előző tulajdonosa, Louis d'Amboise benne volt egy összeesküvésben a király ellen, ezért elítélték. Azonban VII. Károly kegyelmet adott neki, és csak Amboise-t vette el tőle.

Mikor végre a királyé lett, rögtön át akarta alakítani. Két olasz építészt, Domenico da Cortonát és Fra Giocondót hívta meg, aki a francia történelemben először reneszánsz elemekkel díszítették a kastélyt. A kertet is olasz módra alakították ki, ennek a mintájét követte utána majdnem az összes francia kertépítő.

Károly ezután a kastély falai közt halt meg, miután beütötte a fejét az egyik ajtó szemöldökfájába.

Leonardo da Vinci 1516-ban I. Ferenc király hívására érkezett Franciaországba, az ekkor 64 éves polihisztor már bőven megalapozta hírnevét az uralkodó előtt. I. Ferenc egy mechanikus oroszlánszobor megépítésére kérte fel a művészt, és bár a projekt nem jutott tovább a vázlati fázisnál, a mester az országban maradt. Magával hozta három híres művét is, köztük a Mona Lisát (ezért található a mű most Párizsban). Ferenc Leonardót a Château d’Amboise-ba költöztette, ahol végül meg is halt 1519-ben - néhány történelmi verzió szerint jó barátja, a király karjai között. 

Leonardo da Vinci vendége volt Amboise-ban, de a közeli Clos Lucé-ban (részletek) dolgozott, és egy alagúton ment át mindig a kastélyba. 

A kastély a 17. században kezdett el hanyatlani. Ekkor Gaston d'Orléans volt a tulajdonosa, XIII. Bourbon Lajos öccséé. Halála után azonban visszakerült a királyhoz, aki börtönné alakította a Fronde idejére. Itt raboskodott többek közt Nicolas Fouquet kegyvesztett miniszter is, akit állítólag azért ítéltek el, mert szebb és nagyobb birtoka volt Versailles-nál (részletek).

A francia forradalom idején itt őrizték Abd Al-Qadir emírt, aki az algériai felkelés vezetője volt a franciák ellen.

A kastély ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a Loire folyóra, a falai közt eredeti francia reneszánsz bútorokkal.

Leonardo da Vinci sírja

Sokáig úgy vélték, hogy az 1519-ben, 67 évesen elhunyt zseni földi maradványai eltűntek, ám 1863-ban egy csontvázat és egy nagy koponyát találtak az egykoron a Château d'Amboise részét képező Saint-Florentin-templomban, a polihisztor eredeti nyughelyén, amelyet a 16. század vallásháborúi alatt kifosztottak, majd 1808-ban teljesen leromboltak. A csontváz közelében egy felirat volt olvasható: LEO DUS VINC, amely egyértelműen Leonardóra utalt. Ezt követően a csontok eltűntek, és csak 1874-ben találták meg azokat újra. A maradványokat ekkor újratemették a Château d'Amboise-ban található Saint-Hubert-kápolnában. 

HistoPad

2019. februárjától elérhető az Amboise királyi kastélyban a HistoPad, mely legújabb technológiájával fantasztikus lehetőséget kínál a még mélyebbre ható felfedezéshez! A technológia magába foglalja a Loggia 3D-s rekonstrukcióját, a belső terek dekorációját és a francia udvar számtalan jelenetének bemutatását.

Újdonság 2020-tól: a 19. századi tér új berendezése és látványa, illetve egy gyorsított (45 perces) látogatásra való lehetőség.

A HistoPad eszköz 12 nyelven áll a vendégek rendelkezésére. magyarul sajnos nem, de útikalauz hozzáférhető magyarul is. 

Árak (2020):

Felnőtt: 13.10 Euró.
Gyerek (18 éves korig): 9 Euró.
7 éves kor alatt ingyenes.

Nyitva tartás

A kastély január 1-je és december 25-e kivételével mindennap várja a látogatókat.Tartomány:Centre-Val de Loire
Település:Amboise
GPS: 47° 24′ 48.11188″, 0° 59′ 10.89604″
Honlap: http://www.chateau-amboise.com/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward