» Franciaország

» Franciaország » Centre-Val de Loire » Loire-menti kastélyok


Értékeld Te is:

Clos Lucé kastélyban élt Leonardo da Vinci 1516-tól haláláig.


500 méterre található a királyi Amboise kastélytól (részletek), egy alagút köti össze a kettőt.

Hugues d'Amboise építette a 15. században. Az erődítmény építője Étienne le Loup volt, XI. Lajos kedvenc konyhásfiúja, akit nemesi rangra emelt. Ebből ma már csak az őrtorony látható és a galambdúc, amelyen a nagy számú lyukak miatt akár 1000 madár is elfért.

Sok király birtokában állt, köztük I. Ferencé is volt, aki meghívta Leonardo da Vinci-t, hogy itt dolgozzon. "Itt szabadon álmodhatsz, gondolkodhatsz, alkothatsz" így köszöntötte a király az olasz géniuszt, aki egy szamáron kelt át az Alpokon, magával hozva három festményét: a Mona Lisát, a Szűz és a Gyerek Szent Annával-t és a Keresztelő Szent Jánost, mely utóbbit a Clos Lucé-ben fejezett be. Leonardo évenként 1000 aranykoronát kapott, és a "Király Első Festője, Mérnöke és Építésze" címet kapta. I. Ferenc nagyon tisztelte szerette, olyannyira, hogy Apámnak szólította.

A művész ottléte alatt kastélyokat és csatornákat tervezett, növényeket és állatokat vetett papírra, és udvari ünnepeket rendezett. 1518-ban azzal kápráztatta el az uralkodót és körét, hogy egy színdarab bemutatásához az egész csillagos eget odavarázsolta bolygókkal és csillagképekkel együtt a színpad fölé.

Navarrai Margit is élt a kastélyban, és itt kezdte el híres művét, az Heptomeron-t. Érdekesség, hogy szándékosan a Dekameronra hasonlít, és az írónő egy napon halt meg Boccaccio-val.

Ma a Clos Lucé múzeumként működik, melyben Mona Lisának egy másolata is megtalálható. A Leonardo kertben 20 kipróbálható modellt állítottak ki a tudós találmányai közül, köztük egy hajót, mellyel körbe lehet menni a tavon, és át lehet kelni egy kétszintes hídon a folyó felett. Hangszórókon el is mesélik, mi látható előttünk, angolul, németül, olaszul és franciául.

Árak (2020):

Felnőtt: 17 Euró.
Gyerek (18 éves korig): 12 Euró.
7 éves kor alatt ingyenes.Tartomány:Centre-Val de Loire
Település:Amboise
Cím:Rue du Clos Lucé 2
GPS: 47° 24′ 36.79596″, 0° 59′ 31.26109″
Honlap: http://www.vinci-closluce.com/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward