» Magyarország

» Magyarország » Zala » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Keszthelyt nagyon sokan az ország egyik legszebb, leghangulatosabb városának tartják. Romantikus főtere, felújított sétálóutcájának nyüzsgő forgataga, még este 10 órakor is zajos promenádja a mediterrán kisvárosok hangulatát idézi.


A korzót a Festetics-kastély és múzeum impozáns épülete zárja le, amely nem csak a város, hanem az egész Balaton-vidék ékessége.

Utca, Régi, Tánc, Idős Ember, Kislány, Keszthely

(c) pixabay

Festetics-kastély

Az 1700-as évektől Keszthely története összefonódik a Festeticsekkel. A keszthelyi kastély a negyedik legnagyobb Magyarországon, látogatottságban viszont az első. (részletek)

Keszthely-Fenékpuszta

Keszthelytől délre a Balaton partján találjuk a Magyarország egyik legjelentősebb ókori műemlékének, a fenékpusztai erődnek, s mellette a Festetics család hajdan híres ménesének otthont adó major ma nagyon elhanyagolt maradványait és épületeit.

Nagy Constantinus és Valentinianus császárok uralkodási időszakában épültek Pannónia provincia belső erődjei. A hatalmas 377x358 méter kiterjedésű erődnégyszög, amelyhez 44 torony tartozott, az egyre gyakoribbá váló barbár betörések miatt létesült. Kiválóan védhető helyen, egykor a Balaton vize által körülvett félszigeten állt. Túlélte a római időket, a népvándorlás viharaiban is használták az itt megtelepedő népek. A Dunántúlon 17 évig megtelepedő gótok is nyomot hagytak itt, sőt azt is feltételezik, hogy Itália királyává lett Nagy Theodorik itt született.

A 2,5 méter széles falak mintegy 85000 m3-nyi kőanyagot tartalmaztak, amelyet az évszázadok alatt a környék építkezéseire elhordtak. A 125 éve tartó feltárásokból csak a déli erődkapu, az északnyugati sarokban a bazilika és a horreum (magtár) alapfalai láthatók.

Ebből az anyagból épült a major is, amelyet a Keszthelyt birtokló Festetics család épített 1769 előtt. 1799-ben telepítették ide a híres ménest, amely Magyarország lótenyésztésének egyik legjelesebb helye lett. A ménest a II. világháború után az Amerikai Egyesült Államok jóvátétel fejében elvitte.

Megújul a keszthelyi Balaton-part

Három fontosabb elemet és helyszínt tartalmazva, mintegy 4,5 kilométer partszakaszt érint a keszthelyi Balaton-part fejlesztése. A teljes partszakasz ligetes, parkos sétányként bejárható lesz,

A gyenesdiási településhatártól a déli partszakaszig mintegy 4,5 kilométer hosszú vízparti területet, a jelenlegi futballpályát, valamint a parthoz közeli Kresz-parkot érinti a fejlesztés.

A futballpálya továbbfejlesztésével sport- és szabadidőközpontot hoznának létre, ezzel a városi strand zöldfelületét is növelni tudják, egy wellnesscentrum kialakításával pedig a strandszezon meghosszabbítására is lehetőség nyílik.

A tervezett beruházás harmadik eleme a Kresz-park, amelynek fő funkciója megmarad, de modernizálják, kerékpáros ügyességi pályával bővítik, valamint korszerűsítik a sportfunkcióit és a zöldfelületeket.

Új városközpont létrehozásának következő fázisában a Helikon Parkon keresztül összekötnék a sétálóutcát és a Festetics-kastélyt a Balaton-parttal. Az előzetes számítások szerint a három elemből álló balatoni fejlesztés várható költsége 6-9 milliárd forint között alakulhat.

Libás-strand

Phoenix vitorláskikötő mellett elterülő Libás strand Keszthely kiépített strandja. Árnyas fákkal, játszótérrel, sportpályákkal várja a strandolókat, és a gyerekek számára is biztonságos. A Libás strand 2022-ben a Kék Hullám-versenyben ötcsillagos minősítést kapott.

Neve onnan ered, hogy eredetileg libaúsztatóként szolgált. Most jachtok ringatóznak a vízen, esténként zene szól és családok népesítik be ezt a fövenyesnapernyős strandszakaszt.

Vízitúrapontot a Libás strandon

Kajakkal, kenuval, SUP-pal és sárkányhajóval is felfedezhetjük innen a Balaton nyugati medencéjét.

2023-tól már vízitúrákra is indulhatunk a keszthelyi strandról, az új vízitúraközpontból kajakot, kenut, SUP-ot vagy éppen sárkányhajót bérelve fedezhetjük fel a Balaton nyugati medencéjét. Egészen a Zala torkolatáig evezhetünk, keleti irányban Vonyarcvashegy, Balatongyörök vagy Balatonederics lehet a cél.Tartomány:Zala
Település:Keszthely
GPS: 46° 46′ 3.02916″, 17° 14′ 46.60836″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward