» Franciaország

» Franciaország » Corse » Korzika


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Korzika második legnagyobb városa Ajaccio után. A legeredetibb és legszínesebb városnak tartják Korzikán. Érdemes felsétálni az óvárosba, ahol számos barokk műemlék található. Kikötője a legnagyobb, a közelében található kéttornyú templom a város jelképévé vált.


A város egy kis öböl és a dombok között alakult ki a tengerparton, ez a Terra Vecchia, az alsóváros, a 14. században itt épültek fel az első házak. Ma az óváros elnevezés sokkal inkább ráillik az öböl bejárata feletti erőd és környéke körzetére, holott ennek a neve Új föld, Terra Nova.

Vieux port. A nagyjából patkó alakú kis öböl volt az első kikötő, később csak a halászok használták, ma ez a luxusjachtok, vitorlások kikötője. Reggelente színes látvány az itt található halpiac. Déli végében, a várhegy oldalára kapaszkodva a szép Jardin Romieu park szubtrópusi növényei pompáznak. A park alatt nyúlik be a tengerbe a móló, ennek végében van a Jetée de Dragon szökőkút.

Église St-Jean-Baptiste. A rakpart északi oldalánál álló kéttornyú barokk templom 1636-1666 között épült.

Oratorie de l’Immaculée Conception. Az 1589-ben épült, egyhajós kis templom kívülről keveset mutat, belülről azonban a csupa márvány, arany és faragás, barokk díszítése igen gazdag. A templom bal oldalán van a Mária-szobor, amelyet minden évben szeptember 8-án körmenetben visznek körül az alsóvárosban.

Oratorie de la confrérie St-Roch. 17.században épült kis templom, itt őrzik Szent Rókus szobrát.

Place St-Nicholas. A teret a 19. században alakították ki, pálmafák, platánok szegélyezik, középen zenepavilon van. A tér déli végében Korzika nagy fiának, Bonaparte Napóleonnak szobra áll, az északi végében az 1870-es háború korzikai hősi halottainak az emlékműve található, amely a halottak elsiratását ábrázolja.

Ancien palais des gouverneurs. A régi vár a Terra Nova, a kikötő fölé magasodó várdomb területén van, falak veszik körül, a rajtuk átvezető kapu a 18. században épült. Az udvaron donjon, vártorony magasodik, a mellettük álló épültek a genovai kormányzó lakásául szolgált. Ma a Musée d’Ethnographie corse, a néprajzi múzeum kapott bennük otthont.

Église Ste-Marie. A város egykori katedrálisa 1495-ben épült, de tornya 17.századi. A bal oldali Szent Szív oltár dísze egy régi oltárkép, 1512-ben festette egy olasz művész. A jobb oldali oltár ezüst szobra Mária mennybemenetelét ábrázolja, minden év augusztus 15-én körmenetben viszik végig a városon.

Chapelle Ste-Croix. Ebben a kápolnában található a Csodatévő Krisztus keresztje, ezt a régi fakeresztet 1428-ban a tengeren úszva találta két halász, s azóta is a bastiai halászok tiszteletének tárgya.

La Canonica. Bastia repülőterének a közelében található, ez volt a római kikötő, a Mariana, s az ásatások jelentős őskeresztény emlékeket tártak fel, egyebek között egy primitív templom és egy keresztelőkápolna maradványait. Ezek mellett áll az 1119-ben felszentelt egykori katedrális, a legrégebbi és a mai napig működő templomok egyike a szigeten. Itt található ugyancsak az Église San Parteo 11-12. századi templom.

Promenade Aldilonda. A tengerparti sziklák felett kialakított sétány Bastia-ban.Tartomány:Corse
Település:Bastia
GPS: 42° 41′ 50.2188″, 9° 27′ 3.1716″
Honlap: https://www.bastia-tourisme.com/bastia/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward