Magyarország
» Magyarország

» Magyarország » Baranya » Mecsek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gyöngyszemnek, építészeti bédekkernek, a Kultúra Városának egyaránt nevezik a baranyai megyeszékhelyet, amely elfogultság nélkül hazánk egyik leghangulatosabb, legszebb fekvésű városa, népszerű turisztikai célpont a bel- és külföldi turisták körében egyaránt.


Pécset nemcsak földrajzi adottságai, hangulatos, műemlékekben, látnivalókban gazdag belvárosi utcái teszik vonzóvá, a kikapcsolódási lehetőségek sorát gazdagítja a város jelentős, sokszínű múzeumi gyűjteménye, valamint a tavasztól őszig látogatható szabadtéri események, fesztiválok is.

Az év bármely szakában több napra is érdemes felkeresni ezt a mediterrán várost, Európa 2010-es kulturális fővárosát és a hazai városlátogató úticélok egyik legismertebbikét.

Pécs történelmi városmagjában, 25 hektáros területen találhatók a római birodalom Sopianae tartományi székhelyének ókeresztény kápolnái, a középkori magyar püspöki székhely emlékei, a Nagy Lajos király által 1467-ben alapított első magyar egyetem falai, a Török Császsárság szandzsák-központjának építményei - köztük a ma is iszlám imahelyként működő Jakováli Hasszán dzsámi a minarettel - és több középkorban alapított és a barokk idején átépített kolostor és templom.

Állatkert

A 4,5 hektáron elterülő, több mint háromszáz faj csaknem másfélezer egyedét bemutató pécsi állatkertbe 2019-ben a vendégeket távol tartó esős időszakok és nyári forró napok ellenére is több mint 150 ezer látogató váltott jegyet, ami kiemelkedő eredmény volt a park történetében.

Pintér-kert Arborétum

Havihegy

Havihegy Pécs egyik városrésze a Mecsek déli oldalán. Innen nyílik az egyik legszebb kilátás a Pécs városra. Nevét a dombon épített Havas Boldogasszony Kápolnáról kapta. 1690-ben kitört pestisjárvány idején Pécs lakói fogadalmat tettek, hogy a járvány elmúltával emlékkápolnát emelnek a dombon. Fogadalmukhoz híven az építőanyagot hátukon hordták fel a meredek hegyoldalon. A templom 1697-re készült el, s azóta búcsúsok és Mária-tisztelő zarándokok tömegei keresik fel évről évre. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak a Mária-ünnepekre.

Az oltárkép a római Santa Maria Maggiore bazilika oltárképének hiteles másolata, melyet elkészülte után hozzáérintettek az eredeti kegyképhez. Ezt tanúsítja a festmény jobb alsó sarkában, lévő bíborszínű pecsét is. A kegykép 2013-ban restaurálásra került.

A kápolna mellett álló mandulafa 2019-ben az Európai Év Fája lett.

Misina-tető

A Misina-tetőn található tévétorony gyalog, autóval és tömegközlekedéssel egyaránt megközelíthető. A tévétorony Pécs egyik leglátogatottabb, évente mintegy 90 ezer embert fogadó nevezetessége.
 
Tubes

A 611 m magas Tubes Pécs külterületén, a Keleti-Mecsek vonulata és a Jakab-hegy között található, a Mecsek második legmagasabb csúcsa. A Tubes a Misina-Tubes természetvédelmi terület része, 1974 óta a helyi védett Városi Parkerdő része is. A gerinc és a déli hegyoldal a Mecsek növénytanilag legértékesebb területe, több mint ötven védett növényfaja közül kettő fokozottan védett. A terület része az EU Natura-2000 különös védelem alá javasolt területeknek.

PÉCS LÁTNIVALÓI: itt

Tartomány:Baranya
Település:Pécs
GPS: 46° 4′ 34.75992″, 18° 13′ 41.06856″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward