» Magyarország

» Magyarország » Somogy » Balaton


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Zamárdi azon kevés balatoni nyaralóhelyek közé tartozik, ahol még szabadon lehet fürödni.


Zamárdi történelme

A 2.600 lakosú Zamárdi térsége több ezer éve lakott, ezért gazdag bronz-, kelta- és római kori régészeti emlékekben. Itt tárták fel a Kárpát-medence legnagyobb avar kori temetőjét is 2.365 sírhellyel. A török pusztítás után az 1700-as években népesült be ismét a település, amely Zamárdiként először egy 1828-as bírói számadásban szerepelt. Az első fürdővendégek 1890-es években kezdték felfedezni, azóta a népszerűsége felfelé ívelőben van.

 

Szamárkő kirándulóhely

A vulkanikus eredetű zamárdi Szamárkő a helyi legendákban Ördögkőként is szerepel. A vulkáni eredetű zamárdi "lukacsos követ" illetően a helybeliek úgy tartják, hogy a Szamárkőben látható bemélyedések annak a szamárnak a lábnyomai, amelynek hátán egykor Jézus Krisztus arra járt. A zamárdi Szamárkő ősi határjel, a helyiek tudomása szerint a honfoglalás előtt pogány áldozati hely volt.

Kőhegyi kilátó

A településtől délnyugatra emelkedik a szép környezetű, kiváló szőlőtermő és csodás panorámát nyújtó magaslat, ahol egy kőkereszt mellett borospincék és hétvégi házak találhatók. A kirándulóúton megközelíthető Kőhegy tetején álló kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk. A 2000-ben, a Millenium emlékére épült kilátó helyén egykoron a tihanyi apátság présháza állt egészen 1948-ig.

Szabadstrandok Zamárdiban

Nagystrand (Bácskai utcai)

Jegenye téri szabadstrand

Táncsics utcai szabadstrand (T-Beach)

Kiss Ernő utcai szabadstrand

Keszeg utcai szabadstrand

Klapka utcai szabadstrand

Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand

Fesztiválok

Zamárdi a fesztiválokról sportrendezvényekre váltana.

2021-ben Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a Balaton-átevezés idén nyártól Zamárdiba költözik.

Régóta komoly feszültséget okoz, hogy a fesztiválok (az előkészületekkel és utómunkálatokkal) a nyári főszezon nagy részében, hat héten át lefoglalják a település másfél kilométernyi szabad partszakaszát. 

"Megítélésem szerint a lakosság többsége szívesebben látna már Zamárdiban sportrendezvényeket, mint nagyfesztiválokat, és a világ sem afelé halad, hogy több tízezer ember zsúfolódjon össze napokig egy helyen"

- fogalmazott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

Zamárdi 2021-ben már nem öt évre, hanem csak egy évre kötne megállapodást a Balaton Sound és a Strand fesztivált szervező Sziget Kft.-vel, szigorú feltételekkel, és dupla bérleti díjért. Ha a járvány miatt az idén nem tarthatóak meg ezek a fesztiválok, opcionálisan egy évvel meghosszabbítható lenne a megállapodás, de aztán a mintegy 2500 lakosú Zamárdi végleg szeretne megválni a napi 25-30 ezres tömeget vonzó Balaton Soundtól és a hasonló nagyfesztiváloktól.

Zamárdi önkormányzata szerződést kötött a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel arról, hogy Fonyód-Badacsony helyett Zamárdi-Tihany, illetve Zamárdi-Balatonfüred között, vagyis egy rövidebb és egy hosszabb távon rendezik meg 2021-ben - a tervek és a lehetőségek szerint júliusban - a Balaton-átevezést. A távlati tervek arról szólnak, hogy a Balaton-átevezés egy több napos, strandi sportágakat is befogadó, családi tömegsportrendezvénnyé nője ki magát.

Tartomány:Somogy
Cím:Zamárdi
GPS: 46° 53′ 2.68764″, 17° 57′ 29.14092″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward