» Magyarország

» Magyarország » Pest » Dunakanyar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szentendre a művészek városa.


2020-ban Európai Örökség címet adományozott Szentendrének az Európai Bizottság. Az Európai Bizottság méltatása szerint Szentendre jellegét a határokon átnyúló politikai és kulturális kapcsolatok hatásai alakították. Fejlődésében a kulturális örökség nagy szerepet játszott és lehetővé tette számára, hogy hídként működjön kelet és nyugat kulturális területei, a Balkán és a Kárpát-medence, valamint a katolikus és ortodox kereszténység között. A többnemzetiségű város a vallási tolerancia helyszíne, amelyre a kreativitás szelleme, a Duna menti kapcsolatok, valamint a magyar, a szerb lakosság és más kultúrák pezsgő, békés együttélése hatott. Egyedülálló építészetét a keleti és a nyugati kultúrák keveredése, valamint a művészi szabadság határozta meg, amelyeknek élő öröksége ma is megtapasztalható.

Belgrád-székesegyház

A város szerb templomai közül már csak itt tartanak rendszeres istentiszteletet. A templomkertben található a Szerb Egyházművészeti Múzeum is, egyháztörténeti érdekességekkel, szenzációs ikonokkal.

Szerb Egyházi Múzeum

A múzeum az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri épületében található. A múzeum állandó kiállítása a magyarországi szerb egyházművészetet mutatja be, különös tekintettel azokra a 18. századi alkotásokra, amelyek az egyetemes szerb és ortodox egyházművészet fejlődésének is kiemelten fontos darabjai.

A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga. Közel négyszáz műtárgy - ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai -, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg a tárlaton.

A gyűjtemény felöleli a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszakot, és az egyik legjelentősebb hazai ortodox gyűjtemény. Az állandó kiállítás mellett az új rendezvény- és kiállítótér időszaki kiállítások és más rendezvények befogadására is alkalmas, többfunkciós épület, multimédiás központtal.

Fő téren álló pestiskereszt

Egy 18. századi városi legenda szerint a Fő téren álló pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egyetlen áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

Budapest és Szentendre közötti kerékpárút

2020 nyár végére elkészül a Budapest és Szentendre közötti, 5,61 kilométer hosszú kerékpárút, a Dera-patak ártéri területe feletti, 36 méteres, szabad nyílású, új kerékpáros híddal.

A szakasz része az EuroVelo 6 bicikliútnak. A szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol korszerűsítik a meglévő kerékpárutat, Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki, valamint két pihenőhelyet újítanak fel Budakalászon.

Skanzen

A város felett terül el a skanzen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amely életnagyságban mutatja be a falusi életmódot, szokásokat, Magyarország népi hagyományait.

Művészet Malom

Különleges hangulatú, tágas tér, ahol közel húsz éve várják kortárs képzőművészeti alkotások, jelenleg pedig időszaki kiállítások a Szentendrén járókat.

Ferenczy Múzeum

A múzeum igen gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, a képzőművészet minden szeletével megismerkedhetünk, legyen az a mai szentendrei festészet, grafika, szobrászat vagy akár éremművészet.

Czóbel Múzeum

A nemrég felújított kiállítóteremben annak a művésznek a képeit láthatjuk, akit a legfranciásabb magyar festőnek tartanak. Ő volt az első hazai festő, akiről még életében múzeumot neveztek el.

Tartomány:Pest
Település:Szentendre
GPS: 47° 40′ 3.93816″, 19° 4′ 33.76812″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward