» Görögország

» Görögország » Thesszália » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Szkiathosz a Szporádok csoporthoz tartozó sziget az Égei-tenger északnyugati részén. Dús növényzetű, erdővel borított sziget, amely a Magneszia-félszigettel szemben fekszik.


A régi kikötőben színes halászhajók ringatóznak a türkizkék tengeren, miközben fantasztikus kilátás nyílik a part menti Boúrtzi-félszigetre. Az óvárosban hagyományos, kétszintes házak vannak, és a barátságos helyiek szívesen beszélgetnek. De a szigeten pezsgő éjszakai élet is van.

A több mint 60 strandjával Szkiathosz egy fürdőparadicsom. A világ egyik legszebb, díjnyertes strandjának számító aranyló homokos strandtól, Koukounariestől a Lalaria kavicsos strandján át Megali Ammosig, Tzaneriáig és Mandrakiig a sziget strandjai a zöld és a kék szín egyedülálló természeti hátterét alkotják. Tsougrias lakatlan szigete érintetlen egzotikus szépségével és Strofilia hidrobiotópja mindenképpen megér egy látogatást

A sziget könnyen megközelíthető hajóval. Voloszból és Agiosz Konsztantinoszból nyáron naponta, télen hetente többször indulnak hajók.

A Sporád-szigetekhez tartozó Szkiáthosz több évtizede rendkívül népszerű üdülőhely a külföldiek körében, és nyüzsgő éjszakai életére sem panaszkodhat. Szálláshelyei közül a 2 csillagostól az 5 csillagosig minden típus megtalálható.

A sziget vonzerejét a filmturizmus is kamatoztatja, 2008-ban ugyanis itt forgatták a Mamma Mia! több jelenetét, például a híres kikötői táncot a Dancing Queen dalra.

Ami pedig a kulturális látnivalókat illeti, túl sok is van ahhoz, hogy a nyári hőségben mindet felkeressük. De azért ne hagyjuk ki Panaghia Ekonisztria ősi kolostorát, a 19. századi Panaghia Limnia-templomot vagy a Kasztro középkori várromot, ahonnan Pazar panoráma tárul elénk.

Repülőtér

A tengerparthoz különlegesen közel fekszik, az alacsonyan áthúzó leszálló repülőgépekről is ismert és ezért a szpotterek között is népszerű, gyakran az európai St. Maartennek hívott repülőtér.

Mega bírság jár Szkiáthoszon a strandról elvitt kavicsokért

Már a neve is paradicsomian hangzik: Paralia Lalaria. A Szporádok Szkiathosz szigetének északkeleti részén fekvő strand a szemet is gyönyörködteti. Varázsát valószínűleg annak is köszönheti, hogy a nyaralók csak hajóval érhetik el, amelyek a nyári hónapokban minden nap indulnak Szkiathosz kikötőjéből. Nyilván ezért is szeretnek szuvenírt vinni: kavicsot.

Egy ideje már a repülőtéren egy dobozt is kitettek, arra kérik a távozó turistákat, hogy a Lalaria strandról elvitt köveket adják vissza. "Fényképeket készíts, ne kavicsokat" - ez a sziget lakóinak és hatóságainak mottója.

Mivel azonban a veszteség folytatódik, most már tilos a tenger által körbecsiszolt kavicsokat elvinni a strandról. Akit ezen kapnak, 400 és 1000 euró közötti bírsággal sújtják.Tartomány:Thesszália
Cím:Skiatos
GPS: 39° 9′ 53.32248″, 23° 29′ 13.263″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward