» Görögország

» Görögország » Thesszália » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Alonissos a barátfókák szigete és a világ első vízalatti múzeuma is itt található.


Ha környezetbarát nyaralásról van szó, Alonissos a megfelelő hely. A vadregényes természeti tájjal Alonissos ideális sziget a pihenni vágyók számára, akik a fenyőerdők, olajfaligetek és gyümölcsösök között sétálgatnak. De a szórakozás sem marad el: Palio Alonissos bájosan felújított városa festői sikátorokkal, üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel vár. Innen fantasztikus kilátás nyílik az Égei-tenger lélegzetelállító kékjére.

A sziget délnyugati oldalán álomszép strandok találhatók: Chrissi Milia nyugodt vizével, Agios Dimitrios világoskék vizével és Kokkinokastro varázslatos kavicsos strandja. Ha eredetiségre vágyik, akkor tegyen egy vitorlástúrát Psathoura, Peristera és Gioura felé.

Alonissoz az északi Szporádok legtávolabbi része, és itt található az Északi Szporádok Nemzeti Tengeri Parkja, amely a tengeri madarak, delfinek és a Monachus Monachus mediterrán szerzetesfóka menedéke. Alonissoss ad otthont Görögország első víz alatti múzeumának, valamint egy fantasztikus régészeti lelőhelynek, a híres Peristera hajóroncsnak.

Víz alatti múzeumokká alakítják az egykoron elsüllyedt görög hajókat

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket.

Az első ókori hajó, amelyet megnyitnak a közönség előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében található Perisztera lesz, a teherhajót az Alonisszoszzal szemben fekvő lakatlan görög szigetről nevezték el, amelynél az 1990-es évek elején megtalálták.

A teherhajó több ezer - minden bizonnyal borral töltött - amforával a fedélzetén süllyedt el a Kr.e. 5. században. Aki nem búvárkodik, az is megcsodálhatja az ókori csodát és környékét a virtuális valóság segítségével a szárazföldön létrehozott információs központban.

A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok és más tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.

Az ókori hajóroncsot még manapság is számos rejtély övezi. Csak egy kis részét tárták fel, és a szakemberek még mindig nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, és szállított-e más értékeket a mintegy négyezerre becsült amforán kívül.

Barátfókák szigete

2016 februárjában ritka környezetvédelmi bravúrra került sor, amikor a Földközi-tengeri barátfóka tanulmányozására és védelmére létrehozott görög társaság (MOm) bejelentette, hogy a fóka váratlanul visszatért az Égei-tengerbe, és populációja olyannyira helyreállt, hogy már nem számít “súlyosan veszélyeztetettnek”.

A barátfóka (Monachus monachus) egy kategóriával lejjebb került a veszélyeztetett fajok IUCN Vörös Listáján, a “súlyosan veszélyeztetett” kategóriából a “veszélyeztetett” kategóriába.

A fókák azóta is jól érzik magukat az Alonisszoszi Nemzeti Tengeri Park és az északi Szporádok védett vizeiben.Tartomány:Thesszália
Cím:Alonissos
GPS: 39° 12′ 44.18784″, 23° 54′ 34.38374″
Honlap: www.alonissos-park.gr

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward