» Görögország

» Görögország » Thesszália » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Alonissos a barátfókák szigete és a világ első vízalatti múzeuma is itt található.

Víz alatti múzeumokká alakítják az egykoron elsüllyedt görög hajókat

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket.

Az első ókori hajó, amelyet megnyitnak a közönség előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében található Perisztera lesz, a teherhajót az Alonisszoszzal szemben fekvő lakatlan görög szigetről nevezték el, amelynél az 1990-es évek elején megtalálták.

A teherhajó több ezer - minden bizonnyal borral töltött - amforával a fedélzetén süllyedt el a Kr.e. 5. században. Aki nem búvárkodik, az is megcsodálhatja az ókori csodát és környékét a virtuális valóság segítségével a szárazföldön létrehozott információs központban.

A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok és más tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.

Az ókori hajóroncsot még manapság is számos rejtély övezi. Csak egy kis részét tárták fel, és a szakemberek még mindig nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, és szállított-e más értékeket a mintegy négyezerre becsült amforán kívül.

Barátfókák szigete

2016 februárjában ritka környezetvédelmi bravúrra került sor, amikor a Földközi-tengeri barátfóka tanulmányozására és védelmére létrehozott görög társaság (MOm) bejelentette, hogy a fóka váratlanul visszatért az Égei-tengerbe, és populációja olyannyira helyreállt, hogy már nem számít “súlyosan veszélyeztetettnek”.

A barátfóka (Monachus monachus) egy kategóriával lejjebb került a veszélyeztetett fajok IUCN Vörös Listáján, a “súlyosan veszélyeztetett” kategóriából a “veszélyeztetett” kategóriába.

A fókák azóta is jól érzik magukat az Alonisszoszi Nemzeti Tengeri Park és az északi Szporádok védett vizeiben.

Tartomány:Thesszália
Cím:Alonissos
GPS: 39° 12′ 44.18784″, 23° 54′ 34.38374″
Honlap: www.alonissos-park.gr

Még nem érkezett hozzászólás!