» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A párizsi Pantheon-t eredetileg egy templomnak szánták Sainte Genevieve-nek szentelve, de később híres temetkező hellyé vált, és a legnagyobb dicsőség lett, ha valakit idetemettek.


V. Lajos építette a megrongált Saint-Genevieve templom helyén, hogy így hálálja meg Istennek felgyógyulását a betegségéből. Jacques-Germain Soufflot építészt kérték fel erre a feladatra. Ő egy gótikus stílusú építményt akart klasszicista elemekkel, de pénzügyi problémák miatt már csak halála után tudták befejezni tanítványai, akik nem pontosan követték a terveit.

File:Paris-Pantheon-AutelRepublicain.jpg
(c) wikipedia/Jean-Christophe BENOIST

Pár évvel a Panthéon felépülése után tört ki a Francia Forradalom. Ekkor változtatták át mauzóleummá; Franciaország hőseit temették ide, akik az életüket áldozták a szabadságért vagy valami fontosat tettek az országért.

A kupola 85 méter magas. Ez inspirálta Léon Foucault-t egyik első kísérletére a 19. század közepén, amikor egy 65 m inga hosszú segítségével bizonyította a Föld forgását. Ma ez az inga a Musée des Arts et Métiers-ben (Művészetek és mesterségek múzeuma) van kiállítva, de egy másolat látható a Panthéonban is.

Fájl: Paris Panthéon Innen Foucaultsches Pendel 1.jpg

(c) wikipedia/Zairon

1906-tól 1922-ig Rodin híres szobra, A Gondolkodó itt volt felállítva.

A földalatti kriptában számos közismert francia írót, költőt és tudóst helyeztek végső nyugalomra. Köztük van például Soufflot, az építész, Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Jean-Paul Marat, Victor Hugo, Louis Braille, Émile Zola és Marie Curie, az egyetlen nő, akit saját érdemei miatt temettek el itt.

A körülbelül 300 helyből eddig mindössze még csak 73 foglalt. Az egyik elmélet a sok hely okára, hogy XV. Lajos egy külön mauzóleumot akart a Bourbonoknak.

2002-ben a Villers-Cotterets-t temetőből áthozták Alexandre Dumas koporsóját az író földi maradványaival együtt. Egy kék lepedővel terítették le, amelyre rá volt írva a testőrök híres mottója: "Mindenki egyért, egy mindenkiért". A temetésen beszédet mondott Jacques Chirac francia elnök is. 2007-ben M. Chriac egy emléktáblát avatott fel annak a 2600 ember tiszteletére, akik a II. világháború alatt elbújtatták és segítettek a zsidóknak, akiket máskülönben elszállítottak volna a koncentrációs táborokba.

Már tervezik René Descartes és Claude Monet átszállítását is.

2015. februárjában egy nagyszabású restaurációt kezdtek el, amelynek várhatóan 2022-ben lesz vége.

Árak (2015):

Felnőtt: 7.50 Euró.
18 éves kor alatt ingyenes.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Place du Panthéon
GPS: 48° 50′ 46.30279″, 2° 20′ 46.126″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward