» Franciaország

» Franciaország » Grand Est » Elzász


Értékeld Te is:

A tokaji bornak köszönheti hírnevét 2017 legszebb francia városkája, az elzászi Kaysersberg.


Elzászban sok szép városka van, nem csoda, hogy 2017-ben az egyik, Kaysersberg nyerte el a francia France 2 közszolgálati televízió minden évben megrendezett versenyének fődíját.

Kaysersberg látképét a Schlossberg dominálja, amelyet II. Frigyes német-római császár építtetett 1227-ben, hogy ellenőrizhesse a Weiss folyó völgyét, amely Elzászt kötötte össze Lotaringiával. Ekkor a völgy még teljesen lakatlan volt egy bencés kolostortól eltekintve.

Több csata és ostrom után a strasbourg-i érsek, a Lotaringiai grófok és a császár között, 1293-ban I. Adolf német király birodalmi város rangot adományozott Kaysersbergnek szomszédjához, Colmar-hoz hasonlóan: ettől kezdve a városka egyedül a császártól függött.

 A XIV. és XV. században Kaysersberg kézműves termékeinek és borainak köszönhetően virágzásnak indult, azonban 1525-ben egy német parasztlázadás alatt a lotaringiai csapatok lemészárolták a lakosság nagyrészét.

I. Miksa 1573-ban Lazare de Schwendi-t nevezte ki felügyelőnek, aki Magyarországon harcolva sikeresen elfoglalta Tokajt. Ott járva elhozott pár szőlőtőkét és Kaysersberg-nek adományozta őket, amelynek köszönhetően a városka ismét virágzásnak indult és bora nagy hírnévre tett szert.Tartomány:Grand Est
Cím:Kaysersberg
GPS: 48° 8′ 20.004″, 7° 15′ 50.4828″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward