» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Tivoli - Hadrianus villája / Villa Adriana


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hadrianus római császár palotakomplexuma a Rómához közeli Tivoliban Olaszország egyik leglátogatottabb régészeti látványossága. A Hadrianus-villa 1999 óta az UNESCO világörökség része.


A i.sz. 117-138 között uralkodó Publius Aelius Hadrianus császár, aki állítólag utálta Róma káoszát, 120 körül építtette villáját. A császári palota 120 hektár területet foglalt el, és az uralkodó kedvenc görög és egyiptomi épületeinek eredeti méretű másolataival volt tele. A görög művészetbe szerelmes római császár az Athén és Róma közötti kulturális kapcsolatok egyik úttörője volt, több évet töltött Görögországban.

Az első ásatások a 16. században kezdődtek Tivoliban (ókori nevén Tiburban), és ma is zajlanak. A régészeknek 2013-ban a palota alatti vízvezeték-hálózatot sikerült megtalálniuk, amely többek között a palota kertjeiben és csarnokaiban működő szökőkutak vízjátékát biztosította. Megtalálták azt szerteágazó alagútrendszert is, amelyen keresztül érkezett a császári villa ellátása: a kereskedők és beszállítók itt vitték be a palotába a termékeiket. Ezeken a folyosókon közlekedtek a rabszolgák is. Így a császárt és a nála vendégeskedőket nem zavarta az örökös áru- és emberforgalom látványa.

A hellenisztikus Villa Adriana területén, az olajfák és cédrusok között elszórt oszloptöredékek mellett, festői környezet nyílik a piknikezésre. A grandiózus romkertben 3500 sok évszázados olajfa található, a legfiatalabbak is legalább 200 évesek. Az olajfákat hasznosítják is, olajtermelésre fogják őket, az elsőként, 2017 novemberben begyűjtött termésből 78 palackot töltöttek meg olívaolajjal, amelyet a múzeum könyvesboltjában adnak el a turistáknak.

Tivoli 25 km-re Rómától található.

Belépő 2015: 8 euro/fő, 4 euró kedvezményezett. 18 éves kor alatt ingyenes.

Tartomány:Lazio
Település:Tivoli
Cím:Via Tiburtina
GPS: 41° 57′ 19.87956″, 12° 45′ 49.30776″
Honlap: http://www.beniculturali.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward