» Olaszország

» Olaszország » Marche


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Urbino óvárosa 1998 óta a Világörökség része. Máig őrzi reneszánsz arculatát, keskeny utcáival azt a benyomást kelti, mintha a városban a középkor óta megállt volna az idő. 1483-ban itt született Raffaello, a reneszánsz egyik legnagyobb festője.


Riminitől délre, a márciusi hegyek lágy dombjai között fekszik Urbino kisvárosa. Úgy tűnik, Raffaello szülőhelye eltávolodott a jelenből: A történelmi központ ma az UNESCO világörökség része, és a "reneszánsz bölcsőjének" tekintik. A keskeny utcák, amelyek közül néhány Olaszország legmeredekebbjei közé tartozik, a híres hercegi palotához vezetnek, ahol megcsodálhatja a műalkotások, márványok és intarziák hatalmas gyűjteményét.

Óváros

Az óvárosban található Santa Maria Assunta székesegyház nem a reneszánsz korból származik, mivel az eredeti templomot 1789-ben földrengés pusztította el. A ma látogatható katedrális csak a 19. század elején készült el, de még így is látványos. Az óvárosban elszórtan egyéb látnivalók is találhatók. Többek között a 16. század elején épült egyetem, a Piazza della Rinascimento, a Piazza della Repubblica és a középkori városfalak.

Dózse Palota

A város legvirágzóbb korszaka a 15. század vége és a 16. század eleje volt. Ekkor hozta létre az Urbinói Hercegséget Federico da Montefeltro, akit a hercegi székben halála után fia, Guidobaldo követett. Ekkor épült az udvari építészek, a dalmát Luciano Laurana és Francesco di Giorgio Martini vezetésével az egyik legszebb itáliai reneszánsz palota, a Palazzo Ducale.

A palota ma a Marche Nemzeti Galériának (Galleria Nazionale delle Marche) ad otthont: ez a környék leggazdagabb, az itáliai festészet különböző iskoláit bemutató képtára, olyan festők képeivel, mint Raffaello, Piero della Francesca, Tiziano vagy Paolo Uccello. A festmények mellett figyelmet érdemel a termek szobrászati és ornamentális díszítése. A herceg dolgozószobájának egész falát beépített intarziás szekrények fedik, továbbá perspektivikus képek, allegorikus alakok, díszes kandallók, faberakások, mennyezeti stukkók díszítik a szobákat.

Raffaello háza

A Via Raffaello 57 szám alatt található, és a korabeli berendezés mellett Raffaello egy freskója is megtekinthető itt.

A híres festő Raffaello 1483-ban született Urbinóban, és gyermekkorát apja, Giovanni Santi műhelyében töltötte, amely ma a Casa Raffaello földszintjén található. A házban Raffaello életével és korával kapcsolatos művek is találhatók; az első emeleten Raffaello festményeinek másolatai és más művészek különböző tisztelgései láthatók a nagy festő előtt. A hálószobában található a Madonnát és a Gyermeket ábrázoló freskó, amelyet az apjával közösen készített ifjúkori munkájának tartanak, a kis udvaron pedig egy kút és egy mosdótál, ahol a nagy mester a festményeihez használt színeket őrölte.

Dóm

A Dóm építését Federico da Montefeltro rendelte meg a Dózse palota mellé. A feladatot Francesco di Giorgio Martinire bízta, és a templomot 1534-ben szentelték fel. 1789 -ben restaurálták, homlokzatát Carlo Morigia tervezte. Lépcsősorát 1859-ben építették hozzá. Belsejében Federico Barocci és Carlo Maratta oltárképei tekinthetők meg.

Albornoz erőd

1367 és 1371 között épült. Urbino legmagasabb pontján található (485 méter), pazar kilátás nyílik innen a városra, és az azt körülölelő dombokra.Tartomány:Marche
Település:Urbino
GPS: 43° 43′ 34.53888″, 12° 38′ 10.7286″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward