» Olaszország

» Olaszország » Marche


Értékeld Te is:

A középkori vár Paolo és Francesca, Dante és Petrarca által megénekelt szerelmének helyszíne. Gradara történelmi múltja és lenyűgöző panorámája miatt méltán vált a régió egyik legkedveltebb kirándulócélpontjává.


Gradara Marche tartományban található, a tengerparthoz közel, Rimini és Pesaro között. A város a középkorban épült egy domb tetejére, az akkor épült városfal még ma is megmaradt. Gradara ápolja és megőrzi középkori örökségét, az egyik leginkább konzervált középkori város Olaszországban. 

Lenyűgöző középkori történelme bizonyosan kiemeli a Gradarát a többi város közül.

A reneszánsz idején a Gradara vára a pápák közvetlen irányítása alatt állt, sőt a híres Lucrezia Borgia is egy ideig itt élt.

A város középkori, Rocca néven ismert vára a 12. és a 13. század között épült, a Dante Alighieri Isteni Szinjátékának egyik helyszíne, a mű egy leghíresebb jelenete játszódik itt.

A középkori vár Paolo és Francesca, Dante Isteni Színjátékában és Petrarca által is megénekelt szerelmének helyszíne. 1289-ben itt gyilkolták meg Francesca da Riminit és szeretőjét, Paolot. Francesca, Gianciotto Malatestának, Rimini uralkodójának volt a felesége. Gianciotto rajta kapta feleségét egy szerelmi légyott közben saját testvérével, Paolóval, bosszúból megölte őket. Francesca és Gianciotto házassága egyébként politikai jellegű volt; arra szolgált, hogy a két család közötti vérbosszúnak véget vessen.

Bár nincsenek határozott bizonyítékok arról, hogy a Rocca volt a hely, ahol a történelmi események történtek, a város nagy tiszteletben tartja Paolo és Francesca történetét.

Az olasz ANSA ügynökség szerint évente közel 550 000 látogató érkezik Gradarába, kétségkívül azért is, mert a város az olasz Adriai-tenger partján fekszik. A turisták elelevenítik a legendás és egyben tragikus szerelmi történetet, megcsodálják a tengerszint felett 142 méter magasan található Gradara középkori várából eléjük táruló lenyűgöző panorámát.

2018-ban, egy olasz tv műsorban Gradara városka nyerte el a "Borgo dei Borghi", azaz a középkori városkák legjobbika címet.Tartomány:Marche
Cím:Gradara
GPS: 43° 56′ 22.4898″, 12° 46′ 15.71808″
Honlap: http://www.gradara.org/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward