» Németország

» Németország » Baden-Württemberg » Fekete-erdő


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Középkori hangulat Freiburgban: nagyon jól megőrzött, minden színben pompázó épületek jellemzik Freiburg történelmi belvárosát.


Gazdagon díszített, élénk színekben pompázó homlokzatok díszítik Freiburg középkori városképét. A város gazdagsága és egykori nagy jelentősége még ma is érezhető.

A házak több mint 900 éves múltról, Baden tartomány egykori fővárosaként és mai délnyugat-németországi nagyvárosaként fontos időkről mesélnek.

Freiburg ma Németország legdélebbi nagyvárosa, ahol a sikátorok élénkek és nyüzsgők. A város ékessége a történelmi belváros, kiválóan megőrzött épületeivel és tereivel.

A központot egykor 5 védőtoronnyal ellátott városfal vette körül. Ma már csak 2 maradt meg közülük: a Schwabentor és a Martinstor. Mindkettő a 13. századból származik, amikor a polgárok védelmére építették. A hagyomány szerint a Schwabentor egy sváb sókereskedőről kapta a nevét, aki egykor meg akarta vásárolni a várost. A svábok a takarékosságukról híresek - és amikor kiderült, hogy hordói pénz helyett homokkal és kövekkel voltak tele, hangos nevetést váltott ki a freiburgiakból. A Martinstor (Szent Márton-kapu) a boszorkányüldözések idejére emlékeztet, amelynek három freiburgi polgár is áldozatul esett.

A város egyik legszebb épülete minden bizonnyal a Münsterplatzon álló Historisches Kaufhaus. A sötétvörös homlokzat takaros kis tornyaival azonnal szemet szúr. Az áruházat 1532-ben építették, valószínűleg a freiburgi építőmester, Lienhart Müller. A középkorban itt folyt az áruforgalom és a vámkezelés. A magas, két szintet rejtő tetőt a feltűnő lépcsőzetes nyeregtetők keretezik. A jól megőrzött belső terek, mint például a császárterem, a rokokó terem vagy a kandallóterem, ma rendezvények alkalmával látogathatók.

A freiburgi régi városháza szintén sötétvörös színben ragyog. Ezt is gazdagon díszítették és 1559-ben fejezték be. Abban az időben Freiburg a régió egyik legvirágzóbb városa volt, és fontos közigazgatási funkciókat látott el. Egy reprezentatív városháza ezért elengedhetetlen volt. A történelmi előcsarnokban a középkorból származó történelmi macskakövek ma is emlékeztetnek az akkori időkre. A régi városháza közvetlenül az új városháza mellett található, amelyhez egy lépcsősor köti össze.

A freiburgi Bächle a város egyik különlegessége, és egyben a város nevezetességének is számít. Ezek mesterséges csatornák, amelyek az egész óvárost átszövik, és a középkorban épültek. A jellegzetes Bächle összesen 16 km hosszú. A Dreisam folyó táplálja őket, és 1220-ban említik őket először írásban. A Bächle azonban valószínűleg 100 évvel régebbi, és eredetileg a legelők öntözésére szolgált. Ivó-, használati és tűzoltóvizet szolgáltattak. Ma tiszta, tiszta víz folyik a csatornákban. De ez nyilvánvalóan nem volt mindig így. Ezért a 14. században volt egy rendelet, amely kimondta, hogy a "kellemetlen anyagokat" csak sötétedés után lehet a Bächle-be üríteni. A vízfolyások már régóta mentesek az ilyen szennyeződésektől, és ma már vidám csobogásukkal a helyieket és a turistákat egyaránt gyönyörködtetik. Óvatosságra int azonban, hogy véletlenül se lépjünk a vízbe, mert: aki a Bächle-be "belegázol", annak Freiburg polgárát kell feleségül vennie, mondják.Tartomány:Baden-Württemberg
Cím:Freiburg
GPS: 47° 59′ 45.92436″, 7° 50′ 57.8418″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward