» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Brixen (Bressanone) az egyik legszebb város az olasz Alpokban.


A rómaiak Brixina néven alapították katonai táborát az 1. században. A város középkori első írásos említése 901-ből származik. Várát 960 körül, első katedrálisát 992-ben építették. A középkorban lakosainak száma 2000 körül volt. 19. századi lakosságának 10 százaléka pap és szerzetes volt, akik a város 12 templomában és 6 kolostorában tevékenykedtek.

LÁTNIVALÓK

Püspöki palota

A püspöki palota reneszánsz épülete az egykori várban. 1964-ig püspöki székhely volt, amelyet ezt követően Bolzanóba helyeztek át. A palotában az 1970-es években egyháztörténeti múzeumot létesítettek.

Dóm-tér

A város főtere, a Dóm-tér (németül Domplatz, olaszul Piazza Duomo). A dóm monumentális épületét a 18. században barokk stílusban átépítették és berendezését szintén átalakították. Árkádja és annak gótikus freskói a 14-15. századból származnak. A főhajó 250 nm felületű mennyezetfreskója, Paul Troger alkotása. A dóm díszítésére 70 különféle márványt alkalmaztak.

Szent Mihály templom

Szent Mihály tiszteletére szentelt plébánia-templom. 72 m magas tornyából 1910-ig főként tűzvédelmi célból, őrség felügyelt a városra.

Weger könyvkereskedés

A 16. század közepén alapított nyomdában készült 1563-ban Dél-Tirol első nyomtatott könyve. A nyomdából később könyvkereskedés lett.

Elephant-szálló

Az Elephant-szálló nevét egy 16. századi eseményről kapta, mely szerint 1551-ben a portugál király bécsi udvarnak küldött ajándékát, egy indiai elefántot, melyet Genova kikötőjéből gyalogosan kísértek rendeltetési helyére, s a rossz időjárás miatt a kíséret a város ezen fogadójában szállt meg, majd két hétig tartó vendégeskedésük után 1552. január 2-án folytatták útjukat átkelve a Brenner-hágón. A fogadót ezután Haus am Elephant névvel illették.

Múzeumok

Krippensammlung im Diözesanmuseum Hofburg Brixen. Egyháztörténeti múzeum jászolgyűjteménnyel.

Museum im Weißen Turm

Pharmaziemuseum Brixen (Patikamúzeum)

Kirándulás Brixen környékén

Neustift Ágostonrendi Apátság, Vahrn-Neustift. A Brixentől északra, Vahrn területén található apátság temploma Tirol egyik legszebb szakrális barokk épülete. Érdemes megnézni még a gótikus kerengőt, a Weltwunderbrunnen forrást, a könyvtárat és az apátsági pincét. (39042 Neustift)

Schloss Velthurns (Feldthurns) (részletek)

Bergbahn Plose hegyi felvonó. Völgyállomás: St. Andrä bei Brixen Felvonó. Hegyállomás: Kreuztal (2023 m) (részletek)

Franzensfeste Erőd. 1833-39 között építették, I. Ferenc császár után nevezték el. Egykor Európa legerősebb erődítménye volt, azonban igazi harcokban nem kapott szerepet. Technikailag hamar elavult, de ma is uralja a tájat. Nyitva májustól októberig hétvégén 14 órától. (részletek)

Brixener Dolomitenstrasse

FÜRDÉS

Brixen: Acquaarena Erlebnisbad

Biotop Vahrner See (részletek)Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Brixen
Cím:39042 Brixen (Bressanone)
GPS: 46° 43′ 3.46253″, 11° 39′ 25.59334″
Honlap: http://www.brixen.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward